Чешката енергийна компания CEZ е подала заявка за изграждане на два енергийни блока на АЕЦ „Дуковани“

Енергетика / Свят
3E news
436
article picture alt description

Чешката енергийна компания CEZ е подала в сряда в държавната комисия за ядрена безопасност заявка за строителство на два нови енергийни блока с мощност от по 1200 МВт на територията на АЕЦ „Дуковани“, които трябва да заменят два от съществуващите сега четири блока. Това се казва на сайта на компанията.

„Компанията CEZ в сряда, 25 май подаде заявка в държавната комисия по ядрена безопасност за издаване на разрешение за изграждане на нов ядрен източник в района на Дуковани. Предмет на искането е разполагане на два ядрени блока, всеки от които с един реактор с мощност до 1200 MWe”, се казва в съобщението, като се уточнява, че процедурата ще даде възможност за изясняване на актуалните енергийни и климатични цели на Чехия, както и „за последващото решение за строителството на един или два бъдещи блока“.

През ноември 2019 г. чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи за решението на правителството през 2029 година да започне строителството на нов енергиен блок на АЕЦ „Дуковани“, който трябва да е готов през 2036 г. и да замени един от съществуващите блокове на централата. Фирмата доставчик трябва да бъде избрана на основата на търг до края на 2022 година. Цената на новия енергиен блок съставлява около 140-160 млрд. крони (около 6,1-7 млрд. долара).

От своя страна вицепремиера и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек съобщи по-рано, че през следващите 5 години трябва да започне дискусия за разширяването на АЕЦ „Темелин“.

Инвеститори на строителството на новите блокове трябва да станат специално създадени дъщерни компании на CEZ, като в случай на нужда и CEZ да прехвърли една от тях на държавата.

За участие в търга за строителство на нов енергиен блок още в началото на 2018 година подадоха заявки 6 компании: руската „Росатом“, френската EDF, южнокорейската KHNP, китайската China General Nuclear Powe , американската Westinghouse и консорциума между френската Arevа и японската Mitsubishi Atmea. През февруари 2020 г. в Прага бяха проведени консултации с компаниите.

Двете съществуващи в Чехия АЕЦ са построени по съветски проекти и по различно време. АЕЦ „Дуковани“ е пусната в експлоатация през 1985 – 1987 г. и е с 4 енергийни блока с обща мощност от 2040 МВт. АЕЦ „Темелин“ е пусната в експлоатация през 2002 г. и е с 2 енергийни блока с реактори ВВЕР-1000 с обща мощност 2160 МВт. Горивото за тях се доставя от „Росатом“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща