Цените на тока на борсата отново звучат объркващо за някои

Енергетика / България
3E news
1591
article picture alt description

Цената на електроенергията, постигната на Българската независима енергийна борса отново е на път да предизвика спорове. Те обаче може да бъдат поведени отново в неправилна посока или да се върнат на теми, които са отдавна предъвкани. В частност въпросите се дължат повече на четенето на данните от борсовата търговия с електроенергия в сегмента „пазар ден напред“, публикувани от сайта https://www.energylive.cloud/. Разбира се, българските потребители се интересуват от цената на тукашната борса.

Пазарът безспорно е динамичен. Само за ден цените растат, или намаляват, като на някои пазари се наблюдават огроми разлики.  Странното е, че това минава незабелязано за българските четци на данни. Наистина според тях, най-ниска е цената на електроенергията на пазара в Германия – 7.88 евра за МВтч. Увеличението спрямо ден по-рано е 403.2 %, когато бе регистрирана цена от 1.57 евро за МВтч.

Във Франция за ден цената расте с 34.3 %, или ако с ден за доставка 9 февруари стойността на електроенергията е била 14.7 евро за МВтч, то с ден за доставка 10 февруари 19.78 евро за МВтч.

Високата волативност на цената не може да не прави впечатление, особено за германския пазар и няма как да не предизвиква въпроси, включително и поради влиянието върху съседните пазари. Твърде ниските цени са също проблем. Характерно за пазара на електроенергия в Германия е високият дял на мощностите на природен газ и ВЕИ. Напоследък цената на природния газ там е доста ниска, а това се отнася и за цената на електроенергията от ВЕИ.

Във Франция по-голяма част от производството е от атомни мощности, но мощностите на природен газ и ВЕИ, които бележат ръст също оказват своето влияние.
Тенденцията в България, обратно на Германия само за ден се променя -  цената на електроенергията бележи спад и то от 42.7 %. За сравнение в България цената на тока, с ден за доставка 10 февруари е 36.20 евро за МВтч. Ден по-рано регистрираната цена бе 63.18 евро за МВтч.  Всъщност цената на българския пазар, постигната преди ден е основно заради страха от времето – малкото сняг и минусовите температури в сутрешните часове уплашиха купувачите на пазара. Характерно за българския пазар е, че производството на електроенергия е от атомни мощности и от електроцентрали, работещи с въглища. Ролята на ВЕИ като опит за смекчаване на пазара има не така високо значение.

Колкото за цената на съседните две държави на България – Румъния и Гърция, играчите там  реагират доста по-умерено. В съседна Румъния постигнатата цена с ден за доставка 10 февруари е 37.11 евро за MWh, спрямо 37.62 евро за МВтч ден по-рано, като намалява с 1.4 %.

За Гърция данните сочат постигната цена 51,63 евро за МВтч с ден за доставка 10 февруари или ръст от 2.7 % спрямо ден по-рано, т.е. с ден за доставка 9 февруари – 50.27 евро за МВтч. Цената на електроенергията на борсата расте и за другите два съседни пазара – Словения е Хърватия с 6.6 % и 6.1% съответно.

Разбира се, за българския пазар е от значение и отварянето на пазара в сегмента „ден напред“. Ефектът от отварянето на сегмента „в рамките на деня“ вече има своя ефект – от една страна върху ценовите нива и количествата, от друга – върху високите нива на внос на електроенергия. Не без значение е и поведението на търговците.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща