Умерен дневен ръст и седмична стабилна печалба на пазарите на акции в Европа

На седмична база с най-голямо повишение затвори италианския бенчмарк FTSE MIB, а с най-малко – британският FTSE 100

Икономика / България
3E news
852
article picture alt description

Основните национални индекси на фондовите борси в Западна Европа завършиха както и стартираха в петък – предимно с повишения, при това в една слаба търговия. Седмичната равносметка се оказа много по-добра – печалбата за основните индекси е между 0.26% и 3.00 на сто.

Общо взето през цялата седмица настроенията на пазарните участници бяха позитивни под влиянието на новините за по-скорошно от очакваното внедряване на ваксини срещу COVID-19, въпреки продължаващото нарастване на броя на заразените с коронавируса в различни региони на света и по-специално в Европа.

Макар че в някои страни на Стария континент се наблюдава стабилизиране на ситуацията с коронавируса COVID-19, но в някои държави нивата на случаите на заболявания и на смърт сред заразените за едно денонощие все още продължават да нарастват, макар със забавен темп на повишаване.

Към 14 часа по Гринуич данните на американския университет „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“ показват, че в Европа са регистрирани 16 472 000 заразени и 375 000 смъртни случая, причинени от новия коронавирус от началото на пандемията. В Западна Европа начело е Франция (2 183 660 заразени, 50 957 починали и 158 236 излекувани), следвана от Испания (1 617 355 заразени, 44 374 починали и 150 376 излекувани), Великобритания (1 574 562 заразени и 57 032 починали, липсват данни за излекувани), Италия (1 509 875 заразени, 52 850 починали и 661 180 излекувани), Германия (995 543 зарацени, 15 350 починали и 645 495 излекувани).

Инвеститорите продължават да следят и

преговорите между Обединеното кралство и ЕС

за отношенията след Brexit. Оказва се, че Великобритания не приема предложението на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние за риболова, съобщават британските медии. Офертата предвижда 15-18 процента от стойността на риболовната квота за европейски съдове в британски води да бъде възстановявана на Обединеното кралство, което е неприемливо за Лондон.

Постигането на споразумение за търговските отношения след Brexit остава възможно въпреки недостига на време и запазващите се различия с ЕС, посочва британският главен преговарящ Дейвид Фрост. "Късно е, но споразумение все още е възможно и аз ще продължа преговорите, докато не стане ясно, че вече не е (възможно - бел. ред). За да бъде възможно евентуално споразумение, то трябва напълно да зачита суверенитета на Великобритания", заяви Фрост. Очаква се преговорите да бъдат възобновени през уикенда, след като Фрост съобщи, че вече не е под карантина и ще отпътува за Лондон по-късно днес. В началото на миналата седмица преговорите бяха спрени, заради заболели с COVID-19 и от двете страни.

Различията между ЕС и Великобритания в областта на рибарството, държавната помощ и решаването на бъдещи спорове продължават в преговорите за търговско споразумение, съобщи дипломат от ЕС, позовавайки се на доклад, предоставен на посланиците на страните-членки на ЕС от главния преговарящ Мишел Барние за напредъкъ в преговорите за търговското споразумение, цитиран от Ройтерс. Дипломатът посочи, че "картината не е особено светла".

Представител на ЕС е казал, че Барние ще говори днес с някои от министрите за риболова на страни от блока, за да обсъдят шансовете за успех на търговските преговори. Франция, Германия, Дания, Испания, Белгия, Ирландия и Нидерландия вероятно ще се включат в срещата, прогнозира „Ройтерс“.

Статистиката

Икономиката на Франция е скочила с 18.7% през третото тримесечие, спрямо предходното второ, показват окончателните данни на националния статистически институт Insee. Това е рекорден темп на нарастване, последвал най-високия в историята спад на БВП от 13.8% през второто тримесечие.

Потребителските цени във Франция, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, са нараснали с 0.2% през ноември 2020 г. на годишна база, докато през октомври е отчетен ръст от 0.1%, показват данни на Insee.

В същото време потребителските разходи са нараснали с 3.7% през октомври спрямо предходния месец, съобщи Insee, докато анкетираните от Bloomberg анализатори са очаквали ръст от 3.5 на сто. Според ревизираните данни, потребителските разходи във Франция са спаднали с 4.4% през септември, след като по-рано беше съобщено, че показателят е спаднал с 5.1%.

Пазарът

До обед общият европейски индекс STOXX 600 нарасна с 0.1%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо повишение затвори италианският бенчмарк FTSE MIB (+0.51%), следван от френския САС 40 (+0.46%), испанския IBEX 35 (+0.34%) и германския DAX (+0.31). Единствен британският индикатор FTSE 100 се понижи (-0.69%). Следобед възходящият тренд се запази.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко дневно повишение затвори британският FTSE 100.

Книжата на британско-шведската компания AstraZeneca, която също обяви, че е разработила своя ваксина срещу COVID-19, но все още има проблем с изпитанията от последната фаза, поскъпна с 0,28%.

След новината, че от средата на декември карантината ще е по-кратка във Великобритания, е спомогнала за увеличаване на търсенето на пътуванията и респективно се раздвижи търговията с акциите на големите авиокомпании. Очаква се и други страни да последват решението на Лондон, предаде Ройтерс. Изпълнителният директор на летище „Гетуик“, вторият по големина британски аеропорт, Стюарт Уингейт, съобщи, че когато влязат в сила промените за карантината, ще има около 100 полета дневно спрямо четири на ден при сегашните ограничителни мерки.

Цената на акциите на обединената швейцарско-френска авиокомпания KLM-Air France поскъпнаха с 4.82%, както и на финландския национален превозвач Finnair (+3.50%). За разлика от тях акциите на Deutsche Lufthansa поевтиняха с 0.79%, а на IAG, в която влизат национланите превозвачи на Великобритания British Airways и на Испания Iberia се понижиха с 2.31%.

Акциите на испанската Banco de Sabadell поевтиняха с 13.1% след новината, че съветът на директорите на втората по големина банка в Испания, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) е решил да прекрати преговорите за потенциално сливане с нея. Това решение се дължи на факта, че "страните не са постигнали споразумение относно цената на акциите на банките, които не се търгуват на борсата", заяви BBVA в петък. В същото време цената на акциите на BBVA поскъпнаха с 2.2%.

Книжата на френската енергийна компания Electricite de France (EDF) скочиха с 6.9% след съобщения, че Франция и ЕС са близо до ядрена сделка.

Седмичната равносметка

показва, че основните измерители на „сините чипове“ в Западна Европа нарастват повече, отколкото в петък, което означава, че отминалата работна седмица се е оказала доста печеливша. А като прибавим и печалбите от предходната (16-20 ноември), само за двете последни седмици печалбите на пазарните участници средно би трябвало да са се увеличили между 1.8% и 3.4 на сто, в зависимост от фондовата борса.

Лидер по седмично повишение през тази седмица е италианският бенчмарк FTSE MIB (+3.00%), следван от испанския IBEX 35 (+2.28%), френския САС 40 (+2.06%), германския DAX (+1.59%), общоевропейския STOXX 600 (+0.85%) и британския FTSE 100 (+0.26%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща