Турция започна военна операция в Сирия

ЕК призова за прекратяване на турската офанзива, Москва обвини САЩ в непоследователност, която може

Икономика / Свят
3E news
701
article picture alt description

Турски военни заедно със Сирийската национална армия започнаха военната операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу терористите от ПКК/СЗН и ДАЕШ. Това съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, предаде БТА.

Целта на Турция е да елиминира терористичния коридор по южната си граница, да донесе мир и стабилност в региона, каза президентът.

Ердоган уточни, че офанзивата е насочена срещу джихадистката групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които според Турция са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Междувременно журналист от телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщи, че няколко силни експлозии са разтърсили североизточния сирийски град Рас ал Аин, намиращ се срещу турския граничен град Джейлянпънар, информира Ройтерс.

Агенцията съобщи, че Турция е започнала военната операция с въздушни удари по позиции на сирийските кюрди.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес Турция да прекрати военната си намеса в Сирия. Това няма да донесе нищо добро, заяви той пред Европейския парламент. Юнкер призова Турция и останалите страни да проявят сдържаност. Той предупреди, че ако планът на Анкара за навлизане в Сирия включва обособяването на "сигурна зона", ЕС няма да даде за тази цел нито стотинка.

Председателят на ЕК заяви, че споразумението на ЕС с Турция за миграцията носи плодове и че Анкара остава ключов партньор. По въпроса с проучванията за находища на газ край Кипър ЕС е на страната на Никозия, добави той.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна предупреди, че американската политика в Сирия рискува "да подпали" целия регион в момент, когато Турция подготвя интервенция срещу кюрдите, предаде Франс прес.

"Кюрдите в региона са много притеснени след съобщението на САЩ за изтегляне на войските и се опасяват, че това ще подпали целия регион.Това трябва да се избегне на всяка цена", заяви Лавров, който е на посещение в Казахстан.

Лавров порица "противоречивите позиции" на САЩ и тяхната "неспособност да постигат компромиси", напомняйки че американците са "нарушили обещанията си многократно". Според него подкрепата на Вашингтон за кюрдите в Сирия през последните години е предизвикала недоволството на арабското население, традиционно живеещо в същия район. "Това е опасна игра", подчерта той.

Турция заяви, че се готви да започне нова офанзива в Сирия, насочена срещу кюрдската милиция "Сили за защита на народа", която Анкара смята за терористична група. Президентът на САЩ Доналд Тръмп сякаш даде зелена светлина за операцията, но след това се отказа от думите си и увери, че САЩ "не са изоставили кюрдите", припомня АФП.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви в туитър, че САЩ никога не би трябвало да участват в конфликтите в Близкия изток, поради което той е започнал да изтегля американските войски от региона.

В личния си профил той написа: "Битки между различни групи, които продължават стотици години. САЩ не би трябвало никога да имат военно присъствие в Близкия изток. Изтеглихме нашите 50 войници. Турция трябва да се заеме със заловените бойци на ИДИЛ, които Европа отказа да се върне. Глупавите безкрайни войни за нас приключват!".

Заедно с публикацията Доналд Тръмп сподели и съобщението на Белия дом, че Турция ще продължава планираните военни операции в Северна Сирия.

Президентът на САЩ също така посочи, че страната му е извършила инвазия в Ирак под фалшив предлог, който се разпространяваше по това време както от демократи, така и от републиканци, и в който се твърдеше, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово унищожение.

"Влизането в Близкия Изток беше най-лошото решение в историята на нашата държава! Отидохме на война според фалшиво и сега опровергано предположение - оръжия за масово унищожение. Там нямаше нищо! Сега бавно и внимателно извеждаме нашите велики войници. Нашият фокус е върху голямата картина! САЩ са по-големи, откогато и да било!", написа Тръмп в туитър.

Президентът на САЩ също твърди, че войната в Близкия изток е струвала на негова страна осем трилиона долара и е довела до смъртта на хиляди американски войници и милиони местни жители.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща