Топлофикация София е продала скъпа електроенергия заради опасения от нова коронавирусна криза и спад на цените

Енергетика / България
3E news
2667
article picture alt description

Столичната Топлофикация възрази остро срещу направените неверни внушения в публичното пространство по повод на проведен търг за продажба на електроенергия. Данните за търга бяха първоначално изнесени от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) още на 20 юли като от организацията изпратиха писмо до КЕВР и КЗК. Според търговците на електроенергия при сделката продавачът е формирал пропуснати ползи за около 2 млн. лева.

От столичната Топлофикация отговориха на нападките късно вечерта в петък с обясненията, че дружеството продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на Българска независима енергийна борса. Оттам възразяват срещу разпространените в медийното пространство напълно неверни внушения за извършена от „Топлофикация София“ ЕАД на 16.07.2020 г. непрозрачна сделка.

Столичното дружество използва всичките три сегмента за търговия. Целта е чрез диверсификация да се постигне възможно най-висока продажна цена. Постигнатата от „Топлофикация София“ ЕАД цена в сегмент “Двустранни договори” е в размер на 78,10 лв./МВтч. Това е значително по-висока цена от тази, на която се търгува електроенергията в момента. Актуалните цени на електрическата енергия на БНЕБ за периода 01 – 15 юли показват средна продажна цена е 69.74 лева. В края на годината очакванията на експертите са за цени на електроенергията близки или по-ниски от тези, на които се търгува в момента“, обясняват от столичното парно в своето становище.

По време на сделката дружеството е продадало 110 450 МВтч. електроенергия със срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г. в сегмент "Двустранни договори” на Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

От Топлофикация София се аргументират за сделката и с данни на Световната здравна организация, според които се очаква да последва нов бум на заразата от коронавирус, който ще бъде последван от спад в цените на електроенергията. Затова и всъщност сега от столичното парно смятат, че са извършили добра сделка.

Предвид посочените обстоятелства „Топлофикация София“ ЕАД не е нарушила правилата за работа на БНЕБ и по никакъв начин не може да бъде обвинена в непазарно поведение или в сключване на порочни сделки. Регламентът за функциониране на всички борсови сегменти е изцяло в правомощията на БНЕБ, добавят оттам.

КЕВР вече започна проверка по случая за манипулиране на пазара на едро на електроенергия.

„Трябва да има уволнения и разследване на кражбата от „Топлофикация – София”. Ние подадохме сигнал за това в прокуратурата, в Министерството на финансите, което е принципал на борсата и самата борса. Това е една нагла кражба на над 2 милиона лева. На 16 юли беше извършена една сделка – продажба на 50 МВтч за последното тримесечие базов товар на цени, значително по-ниски от пазарните. Занижени са с близо 20 лева на МВтч”, Това заяви пред Нова ТВ председателят на АИКБ Васил Велев.

„Това не можем да приемем, че е от незнание. Това си е нагла кражба. Абсолютно нагло присвояване на средства за секунди, пред очите на всички. Това е нещо, което не може да се скрие, не може да се замаже, Не може да се обясни с некомпетентност. Трябва да бъдат уволнени и разследвани виновните”, категоричен бе той.

По думите на Велев КЕВР е определила референтна цена за базов товар 90 лева за целия 1-годишен програмен период. Това значи, че през зимата ще е над 100 лева.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” обясни, че  е важно в каква посока ще работят както новите, така и старите. От организацията предлагат подписаното между работодатели, синдикати и изпълнителна власт тристранно споразумение да стане програма на правителството до края на мандата.

„По него е постигнато съгласие между представителите на работещите хора в синдикатите, представителите на бизнеса и работодателите и на изпълнителната власт. Има 46 мерки в това тристранно споразумение, които са по-скоро средносрочни, отколкото краткосрочни. Но точно заради това веднага трябва да се захващат тези реформи. Те са свързани и със „зелената сделка” и с бизнес климата, социалната подкрепа, образованието и с демографските проблеми”, обясни Велев.

Според председателя на АИКБ икономиката тежките месеци за икономиката са сега. Стигнахме дъното и вече ходим по него. Тогава имаме 16,1% спад. Очакваме на това ниво да се задържим и да не пропадаме повече. Ние цялата следваща година няма да компенсираме този спад”, коментира Велев.

Според него трябва да има готовност за ефективно изразходване на средствата, които България ще получи от Европейския съюз. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща