С 200 млн. евро Румъния подкрепя малките фирми да инсталират слънчеви системи и зарядни станции

Енергетика / Свят
3E news
3463
article picture alt description

Малките и средните предприятия и фирми в сектора хотелиерството и ресторантьорството в Румъния скоро ще могат да кандидатстват за първата половина от 200 милиона евро стимули за инсталиране на слънчеви енергийни системи и зарядни устройства за електрически превозни средства.

Правителството в Букурещ издаде указ, предвиждащ стартирането на програмата Electric-Up за възобновяеми източници на енергия. Румъния отпусна 200 милиона евро стимули за възобновяеми източници и зарядни устройства за електрически автомобили, предназначени за малки и средни предприятия и фирми от хотелиерската индустрия, известна още като HoReCa - хотели, ресторанти и кафенета. Компаниите могат да кандидатстват за средства за инсталиране на фотоволтаични системи между 27 kW и 100 kW както за собствено потребление, така и за доставяне на електроенергия за енергийната система, информира Balkangreenenergynews.

Другата част от схемата е за зарядни станции от 22 kW за електрически превозни средства.

Държавата плаща до 100 000 евро на бенефициент

Компаниите в категорията са допустими за кандидатстване до 100% от разходите или за максимум 100 000 евро. Бенефициентите могат да получат до 30% от сумата предварително, съгласно правителствената разпоредба. В противен случай ще им бъде възстановена инвестицията.

Компаниите могат да кандидатстват за авансови плащания от максимум 30%. Трябва да се отбележи, че проектът, представен на правителството на Румъния, предвижда авансови плащания за възобновяеми източници на малки и средни фирми и сектора HoReCa от максимум 50%.

Пакетът сгтимули има за цел да помогне на фирмите да преодолеят въздействието на пандемията от коронавирус и че е стартиран в рамките на Националния план за инвестиции и икономическо възстановяване, приет през юли.

Схемата за възобновяеми източници за фирми в Румъния може да бъде въведена до края на годината. Министерството на икономиката, енергетиката и бизнес средата беше натоварено да изготви ръководство в рамките на един месец, така че програмата да започне да функционира и да бъде публикувана публична покана. По-рано официални лица заявиха, че първият кръг, с половината от общите средства, може да приключи до края на годината.

Наскоро Румъния одобри субсидии от 52,1 милиона евро за домакинства, кандидатствали за средства за инсталиране на слънчеви енергийни системи на покрива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща