София се включва в Европейската седмица на мобилността

Климат / България
3E news
388
article picture alt description

Столицата ще се включи отново в инициативата Европейска седмица на мобилността. Тази година темата е „Чиста мобилност за всички“ и ще премине под мотото „Избери как да се придвижиш"

За поредна година София се включва в Европейската седмица на мобилността, която ежегодно се провежда между 16-ти и 22-ри септември, по инициатива на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт". В инициативата се включват над 2800 града от 50 страни.

Тази година е различна, защото епидемията от Covid 19 промени много неща в сферата на мобилността. Всички градове отбелязаха отлив от градския транспорт и увеличаване на индивидуалните придвижвания, но и всички ние забелязахме, колко чист може да бъде въздуха, когато автомобилният трафик намалее драстично.

Затова и програмата от събития в София е посветена на начините за чисто, здравословно и, разбира се, безопасно придвижване в града.

Първите дни от седмицата (16 - 18-ти септември) са посветени на безопасността под мотото „Остани жив! Пази живота!“ През уикенда (19 - 20-ти септември) на различни места в града всеки, който желае може да изпробва придвижване с тротинетка или разходка с електрически велосипед във Витоша.

Кулминацията в програмата е на 22-ри септември на улица „Ген. Й. Гурко“, която ще бъде затворена за автомобилно движение в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. От 11 ч. сутринта до 16 ч. следобед всички граждани ще могат да тестват електрически скутери, електрически велосипеди и други алтернативи на автомобилния транспорт.

От Столична община канят всички да се включат в инициативата и да изберат „по-чист и здравословен начин на придвижване, за да дишаме по-чист въздух“.

Във връзка с инициативата ще бъдат затворени и голяма част от улиците в централната градска част.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща