След ръст до обед, пазарите на акциите в Европа затвориха на червено във вторник

С най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
Георги Вулов
596
article picture alt description

Още с отварянето на пазарите на акции в Западна Европа основните индекси се повишиха във вторник, подкрепени от нарастващия оптимизъм след пазарните участници преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, както и изслушването в Комитета по финанси на Сената на Джанет Йелън, номинарана от Байдън за министър на финансите.

Джанет Йелън, бивш председател на Федералния резерв на САЩ (Фед), ще настоява законодателите да подкрепят мащабни стимулиращи мерки, съобщава The Wall Street Journal. Вестникът разполага с текста на речта на Йелън.

„Нито избраният президент, нито аз предлагаме този пакет за подкрепа, без да отчитаме дълговото бреме на страната. Но точно сега, с лихвените проценти на исторически ниски нива, най-умното нещо, което можем да направим, е да действаме на големи нива. В дългосрочен план вярвам, че ползите ще надхвърлят разходите“, ще каже Йелен.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, през декември 2020 г. намаляват с 0.7% на годишна база, както и през предходния месец, според окончателните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). В сравнение с предходния месец потребителските цени са се увеличили с 0.6% (при минус 1% през ноември). Динамиката и на двата показателя съвпадат с прогнозите на анализаторите, анкетирани от Trading Economics.

Общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 до обед се повиши с 0.14%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше италианският FTSE MIB (+0.25%), следван от британския FTSE 100 (+0.21%) и германския DAX (-0.17%), докато испанският IBEX 35 и френският CAC 40 загубиха съответно 0.23% и 0.07%. Следобед трендът обърна посоката и всички основни индекси в Западна Европа затвориха с понижение.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

Книжата на златодобивната компания Centamin поскъпнаха с 1.91%, след като съобщи за намаляване на приходите с 26% през четвъртото тримесечие до 150 млн. долара, заради съкращаване на добивите в мината Sukari в Египте. Въпреки това сумата се оказа близо да горната граница от прогнозата на британската компании.

На върха на STOXX 600 се изкачиха акциите на германската Carl Zeiss Meditec, като поскъпнаха със 5.73%, след като представи много добър междинен тимесечен отчет, който се оказа по-добър от прогнозирания от компанията.

Цената на акциите на CTS Eventim спадна със 7.17% и се озова на дъното на STOXX 600, след като анализаторите от Berenberg понижиха препоръката си за книжата на доставчика на билети и развлекателни услуги от „задръж“ до „продавай“.

Трендът на книжата на Logitech International следваше посоката на пазара. След като нараснаха с 2.6% до обед, следобед започна обратния процес и в крайна сметка швейцарско-американският производител на компютърни периферни устройства затвори с понижение от 6.41%. Компанията отчете увеличение на оперативните приходи през третото тримесечие на финансовата 2021 година до 448 милиона долара от 129 милиона долара година по-рано, но прогнозата за последното тримесечие са по-ниски от постиженията през третото, заради очакванията ограниченията да бъдат продължени.

Пазарната стойност на Telefonica Deutschland Holding спадна с 1.94%, въпреки че телекомуникационната компания възнамерява да повиши дивидента си за 2020 г. до 0.18 евро от предварителните 0.17 евро. Компанията също така обяви, че очаква ръст на приходите от поне 5% през настоящата и следващата 2022 година.

Сред печелившите и днес са акциите на Stellantis, новата компания, създадена от сливането на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и Peugeot S.A. (PSA), прибавяйки нови 2.60% към цената. Търговията с книжата на Stellantis стартираха едновременно в Милано и Париж вчера и затвориха с повишение от 5 на сто и на двете борси, а днес се очаква и началото на тяхната търговия на „Уолстрийт“ в Ню Йорк.

Лошите данни за продажбите на автомобили в Европа през 2020 година, представени днес от браншовата организация АСЕА, повлия на цената на акциите на другите производители на автомобили се движеха разнопосочно.

Вижте още: Драстично намаление на продажбите на нови коли в България през 2020 година

На Volkswagen Group книжата отчетоха ръст с 1.62%, на френската Renault се понижиха с 1.30%, а на BMW спаднаха с 1.65% %, а на Volvo загубиха само 0.19 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща