„Росатом“ спечели търг за модернизация на оборудване на АЕЦ „Козлодуй”

Енергетика / България
3E news
1002
article picture alt description

Руската корпорация “Росатом” спечели открит търг за модернизация на оборудването за контрол на неутронния поток за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй”. Електроенергийното подразделение на руската корпорация „Росатом” – АО „Русатом Сервис” и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ след открит търг, обявен през септември 2019 г.

АКНП играе решаваща роля за безопасността на АЕЦ и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно - водния енергиен реактор.

Модернизацията на АКНП е процес от изключителна важност, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ „Козлодуй“ – „ОКБ ГИДРОПРЕСС“ и научният ръководител на проекта – изследователският център „Курчатовски институт“.  Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти.

Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и  удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща