Парламентът прие на първо четене намален на 9% ДДС за ресторантски услуги и книги

Законопроектът задължава да се увеличи минималният осигурителен праг от 610 на 800 лв. за икономическите дейности, за които се отнася намалението на косвения данък

Икономика / България
3E news
574
article picture alt description

След повече от два часа дебати, с искане да бъде спряно обсъждането докато в залата не пристигнат премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов, които по това време инспектираха ремонта на водопроводната мрежа на Перник заедно с кмета на града    което беше отхвърлено от мнозинството.

Почти през цялото време на дебатите от залата отсъстваше председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова, а законопроекта от името на вносителите се представяше от депутата от ГЕРБ Александър Иванов.

В крайна сметка, с гласовете на 107 народни представители и 68 „против“ Народното събрание гласува на първо четене проекта за изменение на Закона върху данък добавена стойност (ЗДДС). Приет беше законопроектът, внесен от група народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти, начело с народния представител от управляващата партия Красимир Ципов.

И тъй като законопроектът се внася от народни представители, не се изисква обществено обсъждане.

Нека припомним, че когато премиерът Борисов предложи да се намали ДДС до 9% за ресторантьорския бизнис и за книгите, категорично против се обявиха и министър Горанов и народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

Въпреки че в Деловодството на парламента бяха внесени 6 законопроекта, Бюджетната комисия на Народното събрание одобри само законопроекта на управляващите за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорски услуги и за книги от 20 на 9 процента. От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

Увеличава се минималният осигурителен праг от 610 на 800 лв.

за тази икономическа дейност като мярка за изсветляване на иконмиката. Според публикувани преди седмица данни на НСИ, средната заплата през април в сектора е почти колкото минималната за страната.

Вижте още: Средната работна заплата в България е нараснала с 214 лева за две години

Предвидени са и ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв.

които да бъдат издавани само на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари, медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление. Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни. Предлага се да могат да се ползват в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

Какво предвиждат другите пет законопроекта

От НФСБ са внесли отделен законопроект за ваучерите за почивка. В него се предлага да се разшири кръгът на лицата, имащи право на туристически талони (ваучери). Освен медицинските специалисти и полицейските служители на първа линия, право да имат и служителите на кръвните центрове, на регионалните здравно-осигурителни каси, командированите в РЗИ по места и здравните медиатори. Предвижда се и възможността от ваучерите да се възползват не само държавните туристически бази, но и всички хотели. Също така се предлага да се намали ставката на ДДС и за туроператорските услуги от 20 на 9 процента.

От ВМРО също искат намаляване на 9 процента на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги. В техния законопроект обаче се предлага първоначално за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка да бъде в размер на 5 процента с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от COVID-19.

Законопроектът на "БСП за България" предвижда намаляване на 9 процента на данъка върху добавената стойност за храните, лекарствените продукти, заплащани от НЗОК, и за медицинските изделия. Намалението на данъчната ставка ще направи по-евтини основните хранителни продукти, което ще се отрази благоприятно, особено на хората с ниски доходи, оставяйки им над 1 млрд лв. за потребление. В същото време ще бъде насърчена и българската хранително-вкусова промишленост, посочват от левицата.

От ДПС предлагат да се намали на 9 процента ставката на ДДС на детските храни, предназначени за деца до 3 години, и на детските фармацевтични продукти, включително памперсите. Целта на законопроекта е тези стоки да станат по-достъпни за семействата.

От "Воля" предлагат данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

Аргументите на Министерство на финансите

Преди два дни в официална позиция до парламента от Министерството на финансите посочи, че шестте предложения за намаляване на ДДС, които са внесени за обсъждане в Народното събрание, ще намалят приходите в държавния бюджет с 1.763 млрд. лева, което представлява 16.57 на сто от общите приходи от косвения данък. Затова, за да се компенсират разходите в бюджета, корпоративният данък трябва да се вдигне до 17-18 на сто, а ДДС за другите стоки - на 24 процента. В момента повечето стоки и услуги са със ставка 20 процента ДДС, а с 9 процента се облагат само хотелиерските и сродни на тях услуги.

Какво предстои

Най-вероятно между първи и второ четене ще бъдат обсъждани предложенията в другите пет законопроекта, но най-важното е как ще бъдат регламентирани ресторантьорски и кетъринг услуги. И най-важното, предвидено е да се запише, че които се състоят в доставка на вода, кафе, безалкохолни напитки, други услуги, свързани с кетъринг и т.н.

Още по темата за намаляването на ДДС :

Министър Караниколов: Нормално е финансовото министерство да не подкрепя мярката за ДДС

Как ще се покрият загубите в бюджета, ако се въведе намален ДДС за някои стоки?

Необходима е здрава икономическа основа, върху която да се надгражда

9% ДДС за хотели, ресторанти и книги от 1 юли до края на 2021 година

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща