Пазарът на акции в Европа на седмична печалба, въпреки че затвори без ясна посока в петък

С най-голямо дневно повишение затвори италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-голям дневен спад – британският FTSE 100

Икономика / България
3E news
572
article picture alt description

Европейските акции стартираха с понижение в петък на фона на влошаващите се отношенията между Пекин и Вашингтон, повишавайки опасенията за бавно икономическо възстановяване и възобновяване на търговската война между Китай и САЩ. В един момент следобед пазарът рязко се повиши и всички основни индекси се озоваха в зелената зона. В последния час преди да затворят борсите в Западна Европа търговията с акции беше без ясна изразена посока. Така завърши и сесията в петък. Седмичната равносметка, обаче, е положителна. Всички основни индекси в Западна Европа са на печалба между 2.58% и 5.82 на сто.

Китай е на път да въведе нов закон за националната сигурност в Хонконг след миналогодишните протеста, заяви китайски представител в четвъртък. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че Вашингтон „много силно“ ще реагира на закона.

Законопроектът за Хонконг

който беше включен в дневния ред на откиртата в петък сесия на Общокитайското събрание на народните представители, предвижда забрана за сепаратистки дейности, а също така е насочен към противодействие на тероризма и външната намеса, като ограничава протестите.

От своя страна американските сенатори изготвиха законопроект за налагане на санкции срещу китайски служители и организации, които наблюдават спазването на закона за национална сигурност в Хонконг, както и въвеждането на глоби за банките, които правят бизнес с тези организации.

Продължаващите новини, че все повече правителства премахват постепенно наложените заради коронавирусната пандемия ограничения, повиши апетита на инвеститорите и заради това в един момент следобед всички основни индекси бяха в зелената зона.

Статистическите данни

публикувани в петък, заради които някои от индексите се върнаха в червената зона, показаха, че индексът на доверие на британските потребители в икономиката през май отново спадна до най-ниското ниво от световната финансова криза през 2009 г., което показва песимистичните настроения на потребителите, въпреки отслабването на редица ограничения, въведени във връзка с пандемията на коронавируса. Стойността на индекса, който се поддържа от британското подразделение на консултантската компания GfK, се понижи до минус 34 пункта спрямо минус 33 пункта преди две седмици по-рано. Индикаторът е останал на приблизително същото ниво от средата на март, когато в Обединеното кралство бяха въведени ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирусната зараза COVID-19.

До обед общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1.46%, а с най-голям спад от националните индекси на „сините чипове“ беше британският бенчмарк FTSE 100 (-1.71%), следван от: германския DAX (-1.14%), френския CAC 40 (-1.08%), италианския FTSE MIB (-0.63%) и испанския IBEX 35 (-0.60%). Следобед, както посочихме, трендът за някои индекси се запази възходящ, а за други – негативен.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голямо дневно повишение затвори италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-голям дневен спад – британският FTSE 100

Губещите акции…

Много негативно реагира на ескалиращото напрежение между САЩ и Китай целият сектор на производителите и търговците на луксозни стоки. Акциите на двете френски компании - холдингът LVMH и специализираната многонационална корпорация, предлагаща бижута, часовници, дизайнерски чанти, обувки и дрехи Kering, които получават значителна част от приходите си от продажби от Китай, се понижиха със съответно с 1.93% и 2.82 на сто. Към тях се присъединиха и Persol, Bulgari, Oakley и Ray-Ban.

За разлика от тях акциите на друг водещ производител на луксозни стоки – британската British Burberry Group, поскъпнаха с 2.5%. Компанията отчете значителен спад на печалбата преди данъци за фискалната 2020 г. и предупреди, че пандемията на коронавирус има сериозно влияние върху резултатите през първото тримесечие. Според Burberry, обаче, спадът в продажбите е бил по-малък от очакваното.

Финансовият сектор също беше сред губещите. Британската финансова група HSBC Holdings и американската застрахователната компания Prudential, чиито акции се търгуват на борсата в Лондон, които спаднаха съответно с 4.8% и 9%, а книжата на Prudential се озоваха на дъното на Stoxx 600.

Към тях се присъединиха и британската банка Standard Chartered, чиито акции спаднаха с 2.4%, както и Lloyds Banking Group, чиито книжа загубиха 1.2%. За Lloyds проблем се оказаха опозиционните акционери, което се противопоставиха на планираните бонуси за висшия мениджмънт на банката.

Книжата на френския производител Renault спадна с 3%, след като финансовият министър Бруно Льо Мер обяви, че не е подписал договор за заем от 5 милиарда евро (5.47 милиарда долара) с държавната гаранция, за да помогне на компанията да се справи с последствията от пандемията.

… и печелившите акции

На върха на общоевропейския индекс Stoxx 600 се изкачиха акциите на шведската фирма за недвижими имоти SBB, които поскъпнаха с 9%. Компанията обяви, че нейният изпълнителен директор Илия Батлян е уволнен заради обвинение в криминално престъпление.

Сред печелившите бяха акциите на германския авиопревозвач Lufthansa, които нараснаха с 1.6%. В съобщение до медиите от компанията съобщават, че Германският държавен фонд за икономическа стабилност (WSF) може да получи 25% дял плюс една акция в компанията в замяна на осигуряване на авиокомпанията финансова помощ в размер на 9 милиарда евро (9.9 милиарда долара).

Подчертан беше интересът към фармацевтичните компании след новината, че САЩ са платили на бритатанската AstraZeneca около 1.2 млрд. долара, за да осигури почти една трета от първите 1 милиард дози от експерименталната си ваксина срещу Covid-19, а Великобритания обяви, че ще закупи над 10 милиона теста за коронавирусни антитела от швейцарската Roche и американската Abbott. Цената на акциите на AstraZeneka поскъпнаха с 1.2%, а на швейцарската Roche нараснаха с 0.55%.

Седмичната равносметка

е положителна. Всички основни индекси в Западна Европа са на печалба между 2.58% и 5.82 на сто. Начело по седмичен ръст е германския DAX (+5.82%), следван от САС 40 (+3.84%), Stoxx 600 (+3.66%), FTSE 100 (+3.44%), испанския IBEX 35 (+3.44%) и FTSE MIB (+2.58%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща