Над 70 км тръби за газовата връзка с Гърция са доставени

Дейностите по реализацията на интерконектора напредват въпреки непредвидената обстановка, свързана с мерките против разпространението на COVID-19, заваряването на тръбите вече тече на територията и на двете държави

Енергетика / България
3E news
2370
article picture alt description

Над 70 км от тръбите, предназначени за изграждането на газовия интерконектор Гърция-България вече са доставени на територията на двете държави, като се работи активно по разчистване на полосата и полагане на тръбите на терен. Подготвените за заваряване тръби по трасето на българска територия вече са 7 км. От началото на месец май дейностите по заваряване на тръбите също напредват. Към момента има изпълнени 50 бр. ръчни заварки, предстои начало и на автоматичните заварки. Вече е стартирал и безразрушителният контрол на изпълнените заваръчни съединения.

Около 50 км полоса е разчистена, като 35 км са на територията на България, а останалите - на територията на Гърция.

В събота министър-председателят Бойко Борисов посети един от строителните обекти в близост до село Могила, Хасково. Заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, той инспектира напредъка на дейностите по изграждане на интерконектора и окуражи работниците, които оперират на терен.

Проектът IGB предвижда изграждането на междусистемна газова връзка, която да свързва газопреносните мрежи на Гърция и България. Общата дължина на газопровода е 182,6 км, като капацитетът му за пренос на газ е 3 млрд. кубични метра годишно с опция да достигне до 5 млрд. кубични метра.

Трасето на газопровода е разделено на 7 основни лота, като най-късият е с дължина 9,55 км, а най-дългият - 71,90 км. 106 км от трасето на българска територия ще бъдат изградени посредством автоматично заваряване, а останалата част от 45 км - чрез ръчно заваряване.

Близо 50% от необходимите количества тръби за реализацията на проекта вече са произведени от гръцката компания Corinth Pipeworks, която отговаря за производството и доставката на тръбите. Доставките са разпределени в пет основни транша, като първите два от тях вече са завършени успешно. Производството по третата партида тече в завода на компанията в Беотия. Съхранението на тръбите се осъществява в четири складови бази на територията на Гърция и България – съответно близо до градовете Комотини, Хасково, Момчилград и Димитровград. Работата по производството и доставката на линейни тръби за газовия интерконектор се извършва по график въпреки непредвидената обстановка, свързана с разпространението на коронавируса.

„Благодарни сме за усилията, които всички екипи положиха, за да може реализацията на проекта IGB да напредва въпреки необичайните обстоятелства, пред които светът е изправен в последните месеци. ICGB остава в непрекъсната координация с основните изпълнители по проекта, за да се гарантира, че дейностите по изграждането на интерконектора продължават в синхрон с всички необходими мерки за безопасност на служителите, тъй като поставяме здравето и сигурността на хората на първо място“, заявиха изпълнителните директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. Двамата подчертаха, че се полагат усилия наложилата се реорганизация на дейностите във връзка с коронавируса да не афектира сериозно сроковете по изграждане на интерконектора. „Към момента нямаме основания да смятаме, че е реалистично да има сериозни отклонения от първоначално заложените срокове за изпълнение по договор“, изтъкнаха изпълнителните директори.

Всички чуждестранни работници, които влизат на територията на България с цел работа по проекта IGB, се подлагат на задължителна 14-дневна карантина. Проектната компания и нейните партньори осигуряват тестване за коронавирус за всеки новопристигнал служител, като към момента няма нито един регистриран положителен случай. ICGB и основните изпълнители на проекта спазват всички наложени мерки и изисквания от страна на здравните власти и следят за безопасността на своите екипи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща