Над 1 милиард души ще живеят в зони с 5G до края на 2020 г.

Икономика / Технологии
3E news
1252
article picture alt description

Към края на 2020 година над 1 милиард души или 15 процента от населението на Земята ще живеят в зони, където действат мрежи от пето поколение, сочи изследването Ериксън мобилити рипорт (Ericsson Mobility Report), цитирано от ТАСС и БТА.

В експлоатация вече са пуснати 106 търговски 5G мрежи по света, а до края на текущата година абонатите на 5G мрежи ще достигнат 220 милиона.
Това е хубава изненада за мобилните оператори, тъй като по-рано търсенето се оценяваше на по-скромната цифра от 150 милиона абоната до края на годината, посочват анализаторите.

По данни от изследването ако до края на 2020 година 5G мрежите обхванат 15 процента от световното население, то през 2026 година този дял ще се увеличи до 60 процента, а броят на абонатите - до 3,5 милиарда души. Така до 2026 година към мрежата от пето поколение ще бъдат свързани 40 процента от абонатите на мобилни услуги в света. Според анализатори е очевидно, че 5Джи ще стане най-бързо развиващата се технология, която по темп на разпространение бързо ще изпревари предишните стандарти.

Основният растеж се отчита в Китай, където вече 11 процента от абонатите са включени към 5G мрежи. На второ място е Северна Америка с дял от 4 процента, но се очаква регионът да заеме лидерска позиция през идните години и до 2026 година 80 процента от абонатите да имат връзка от ново поколение.
В Европа 5G технологиите са обхванали едва 1 процент от всички потребители на мобилни мрежи. Това е свързано с факта, че през 2020 година няколко държави отложиха търговете за 5G честоти и не определиха оператори за новите мрежи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща