Министър Петкова: Правителството дава мандат на БЕХ да води разговори с американски компании за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Енергетика / България
3E news
2148
article picture alt description

България ще стартира проучване за възможностите за строеж на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“, а не самото строителство. Днес по време на правителственото заседание ще бъде даден мандат на Българския енергиен холдинг да проучва възможностите това да се случи с американски компании, включително и за използването на малки модулни реактори. Това обясни пред Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова след предложението на премиера Бойко Борисов страната ни да строи нов ядрен блок по американска технология. Тя уточни, че в решението на правителството ще бъде даден срок до края на януари следващата година енергийният министър да докладва какво е установило проучването на БЕХ. „В рамките на този срок аз се надявам да имаме много по-конкретна информация“, добави тя.

Министър Петкова припомни и за проведените преговори между правителството на премиера Пламен Орешарски и американската страна по темата за нов ядрен блок. Тогава през 2014 г. БЕХ и американската „Уестингхаус“ проучваха възможностите за строеж на нов блок от типа AP – 1000. Договорът така и не влезе в сила при правителството на ГЕРБ, а междувременно американската компания премина през процедура по несъстоятелност.

В момента технологията AP – 1000 не е лицензирана в Европа. „Ние не може да строим такава ядрена мощност без да бъде лицензирана в Европа“, категорична бе Петкова. Ние просто се насочваме за преговори с Щатите, за да видим най-новите технологии, добави тя. По данни на министър в момента в Китай се строят 4 блока от типа AP – 1000.

„Много е рано да говорим с какви средства ще бъде построен седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, допълни Петкова и обясни, че решение за старт на строителството на Седми блок изисква съвсем други законодателни действия, които са предвидени в Закона за енергетиката и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности изисква много дълъг период от време. Тя добави, че нашата основна цел е диверсифициране енергийните ресурси. „Така че насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“, добави министърът.

Петкова обясни още, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно и това е енергийната сигурност на всяка една държава.

Министърът бе категоричен, че страната ни не се отказва от строителството на АЕЦ „Белене“, защото има решение на правителството и Народното събрание. Тя обясни, че страната ни ще изпитва недостиг на близо 5000 мвт. базови мощности след 2030 г., когато ще трябва да започне спиране на въглищните централи у нас. Тогава ще можем да разчитаме на енергията от ВЕИ и на ядрената енергия, обясни Петкова.

В интервюто си министърът припомни, че страната ни на практика губи сериозни средства след изграждането на „Турски поток“ и именно заради това сега полага усилия за изграждане на национална газопреносна мрежа. Годишно държавната „Булгартрансгаз“ не получава по 110 млрд. долара заради спрения транзит на природен газ през нашата страна за Турция, обясни още Петкова е интервюто.  

Заради това и „Балкански поток“ е проект, който не е продължение на „Турски поток“. Тя коментира и възможността за американски санкции върху „Балкански поток“ след визитата на американския експерт от департамента по енергетика Франсис Фанън. Министър Петкова, заяви, че „санкции може да има, ако има нарушение“, но българският проект се строи по всички правила на ЕС и няма причина върху него да се налагат санкции.

Общините, през които минава проектът „Балкански поток“ могат да получават природен газ от газопровода. Това е технически възможно, стига да имат икономическа възможност общините да си позволят инвестицията за изграждането на отклонение. Разбира се трябва да има и потребители, които желаят да се възползват от услугата, стана ясно от думите на Петкова.

По отношение на сметките за парно на хората Петкова отново припомни, че проблемът там е по-скоро комуникационен. В момента текат проверки на дружеството и до края на месеца ще има повече яснота по темата със сметките, стана ясно още от думите на министъра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща