КЕВР започва проверка на ВиК Варна заради замърсяването с отпадни води на Варненския залив

Климат / България
3E news
858
article picture alt description

Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД, след като се самосезира по медийни публикации за замърсяване на Варненския залив с отпадъчни води, в резултат на скъсан подводен напорен тръбопровод, съобщиха от Комисията.  В публикациите се твърди, че изтичането на отпадъчни води в залива продължава от 20.08.2019 г., но до момента ВиК операторът – „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД не е предприел действия за неговото отстраняване, както и че „продължава да начислява на над 27 хиляди жители на район „Аспарухово“ и кв. „Галата“ такса „пречистване на отпадъчни води“, което на практика не извършва“. 

Комисията счита за необходимо да припомни, че всички ВиК системи и съоръжения на територията на област Варна са публична държавна или общинска собственост и тяхната експлоатация и управление е възложена от Асоциацията по ВиК (обединяваща държавата и общините) на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД, с 15-годишен договор.

Въз основа на това КЕВР изиска в 7-дневен срок ВиК операторът да представи изчерпателна информация за датата на възникване на аварията, както и данни по месеци за количествата постъпили отпадъчни води на входа на пречиствателната станция. Дружеството следва да посочи също дали подводният напорен тръбопровод  е предаден за експлоатация на ВиК оператора и какъв е неговия гаранционен срок. Изрично е изискано ВиК операторът  да информира Комисията дали през периода на аварията в месечните фактури на потребители от квартали „Аспарухово“ и „Галата“ е начислявана услугата „пречистване на отпадъчните води“.

След като исканата информация бъде получена Комисията ще прецени по-нататъшните си действия и ще оповести публично своето становище.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща