За отложен старт на газовата борса настояват от КРИБ

Енергетика / България
3E news
2949
article picture alt description

Федерацията на индустриалните енергийни консуматори предлага отлагане на либерализацията на газовия пазар. Според председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/ Константин Стаменов освобождаването на търговията със синьо гориво трябва да започне от април следващата година, вместо от декември 2019-та. Това заяви Стаменов в интервю за програма "Хоризонт" на БНР.

"Ние би следвало от първи януари да купуваме природния газ на свободния пазар, не по регулирани цени, но това е зимният период, когато цените, обикновено и търсенето на природен газ, е значително по-високо. Затова нашето предложение, подкрепено и от други играчи на газовия пазар, е тази либерализация да се случи, това освобождаване да стане от първи април, да мине зимният период. Ние очакваме, че от първи април ще има и повече количества природен газ извън тръбния газ, имам предвид от терминали, от съседни страни", коментира Константин Стаменов.

Ако се повишат цените на природния газ от началото на следващата година, някои предприятия няма да работят. Според законодателните промени топлофикационните предприятия ще продължат да купуват природен газ на регулирани цени.

За утре, четвъртък, е предвидена официалната церемония по подписването на слючовите договори за строителство и за доставка на тръбите за интерконектора между България и Гърция, съобщи още председателят на БФИЕК.

В резултат на либерализацията в Румъния цените на природния газ са се повишили с 30%, даде пример Стаменов и добав: "И те са въвели така наречения таван на цените на природния газ. Таванът е 14 евро на мегават час."

Цената в България е 22 евро на мегават час. "В Румъния, въпреки горчивия опит да либерализира пазара, в момента цената на природния газ е значително по-ниска, отколкото в България", изтъкна Константин Стаменов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща