Енергийни експерти изразиха притесненията си от пуска на газопровода „Турски поток“ към България

Енергетика / България
3E news
1402
article picture alt description

Повече негативни моменти, отколкото ползи видяха енергийни експерти по повод на старта на газопровода „Турски поток“ и доставките на природен газ за страната ни. Пред БНТ енергийните експерти д-р Любомир Денчев и инж. Христо Казанджиев коментираха плюсовете и минусите от проекта. Според инж. Казанджиев, негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите. „Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители“.

Проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение, но големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват, допълни инж. Казанджиев.

Според него голям негатив за България е това, че 90% от капацитета на този "Балкански поток" е ангажиран за руски природен газ. Това на практика блокира входа за доставки на друг източник на синьо гориво. Освен това, България реализира един твърде скъп проект за нейните възможности, категоричен е експертът.

Според енергийният експерт д-р Любомир Денчев, няма особени поводи за радост от реализирането на "Турски поток". Но има един безспорен успех и това е гарантирането на доставките на природен газ за България - и за битовите потребители, и за промишлеността. Като икономист ме притеснява това, че минимум за пет месеца ще загубим средствата, които "Булгартрансгаз" получаваше като транзит през Украйна.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща