ЕК с нови насоки, за да продължи превозът на товари по въздух

Икономика / Свят
3E news
400
article picture alt description

Европейската комисия приканва държавите — членки на ЕС, да направят оперативни и организационни промени, за да се улесни въздушният превоз на товари по време на свързаната с COVID-19 криза и да се ограничат нарастващите разходи за въздушен превоз на товари. С новите насоки се цели да се поддържат основните транспортни потоци, включително за медицински консумативи и персонал.

Мерките включват покана към държавите-членки да предоставят временни права за допълнителни операции по превоз на товари от държави извън ЕС, ако обикновено се прилагат ограничения, дори този превоз на товари да се извършва с пътнически самолети. Към държавите членки се отправя препоръка временно да премахнат ограниченията за нощни операции и/или ограниченията по отношение на слотовете на летищата за основните операции по въздушен превоз на товари и да улеснят използването на пътнически самолети за превоз само на товари. Екипажите на самолетите трябва да бъдат освободени от ограниченията за пътуване, ако те не показват симптоми.

Важно е отворените летища да имат достатъчен капацитет за обработка на въздушни товари и да въведат специални мерки за транспортен персонал, участващ в превоз на товари.

Тези извънредни мерки ще се прилагат временно само в периода на свързаната с COVID-19 криза.

Всички ограничения, които не са съвместими с правото на Съюза, трябва да бъдат отменени. Комисията също така призовава всички трети държави да се въздържат от ненужни ограничения по отношение на въздушния превоз на товари, по-специално от тези, които са несъвместими със съществуващите споразумения.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща