Европа ще ограничи с 55 на сто емисиите парникови газове през следващото десетилетие

Според източници от преговорите намалението може да достигне дори 60 на сто, спрямо нивата от 1990 г.

Енергетика / Свят
3E news
3041
article picture alt description

Най-голямата и най-влиятелна политическа фракция в Европа, Европейската народна партия (ЕНП), се обединява зад целта на ЕС за ограничаване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г. Това се очаква да бъде анонсирано през следващата седмица от Европейската комисия. Ходът на ЕС за постигане на целта от 55% за климата за 2030 г. ще бъде потвърден през следващата седмица, когато председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще обяви това в първото си обръщение към Съвета на общността.

Ходът беше потвърден от Петер Лизе, старши евродепутат, който е член на фракцията на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел, предаде Euractiv. „Както може би сте чували, Урсула фон дер Лайен е готова да представи ход до 55% понижение на емисиите в реч следващата седмица в Европейския парламент“, заяви Лизе.

Важното е, че според Лизе предложението на Комисията няма да зависи от това на други държави или региони, които също подкрепят по-високите климатични цели.

В предишни изявления ЕНП настояваше, че е готова да подкрепи целта от 50% за емисиите за 2030 г., но няма да стигне по-далеч без задълбочен анализ на разходите и ползите и сравними ангажименти от други големи замърсители като САЩ и Китай.

Лиезе обаче каза, че ЕНП вече е готова да подкрепи целта от 55%, независимо от това, което правят другите страни. „Очевидно е, че оценката на въздействието показва, че е икономически осъществима тази цел“, смята Лизе, позовавайки се на анализ на разходите и ползите, който Комисията ще представи заедно с предложението си за 2030 г.

Промяна на настроението“ в ЕНП

По-рано тази седмица мнозинството от депутатите от ЕНП вече гласуваха в подкрепа на целта от 55% в индустриалната комисия на Парламента, каза Лизе, сигнализирайки за промяна в мнението на дясноцентристката партия на ЕС.

Самата фон дер Лайен е от ЕНП и получи благословията на Меркел да следва по-смела програма за климата, преди да получи номинацията за кандидат на Германия за Европейската комисия. „В групата на ЕНП има промяна в настроенията“, каза източник от партията пред европейското издание.

"Със сигурност тонът се е променил много", каза източникът, позовавайки се по-специално на германската делегация на партията, която традиционно заема предпазлива позиция по отношение на климатичната политика, подчертавайки икономическите разходи за намаляване на емисиите на парникови газове за индустрията на страната.

„Много германци, които не бяха склонни, сега виждат това като възможност“, добави източникът, казвайки, че призивът за промяна при германците е резултат от европейските избори миналата година, когато Зелените постигнаха големи победи.

Тъй като Комисията и ЕНП сега застават на страната на целта от 55%, вниманието вече се насочва към това, което ще направят другите партии. В Европейския парламент социалистите и демократите (S&D), заедно със Зелените, подкрепят целта от 65%.

Центристката група Renew Europe от своя страна подкрепя целта от 60% намаление на емисиите.

Междувременно депутатите в Комисията по околна среда на Европейския парламент се споразумяха преди ключовото гласуване в четвъртък да подкрепят намаляване на вредните емисии в ЕС с 60% до 2030 година.

Източник на агенция Ройтерс, участвали в преговорите, заявиха, че групи, представляващи мнозинство от само няколко гласа в комисията, са подкрепили целта ЕС да намали емисиите си на парникови газове с 60% през следващите десет години.

Настоящата цел на ЕС за 2030 г. е за намаляване на вредните емисиите с 40%.

Комисията по околна среда на ЕП ще гласува решението днес, стартирайки по този начин сложен процес на изготвяне на политики относно климатичния закон. Очаква се Европейският парламент да гласува закона през следващия месец.

Други две парламентарни комисии вече подкрепиха целта за намаляване на вредните емисии с 55 на сто.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща