Евродепутати: Възстановяването на ЕС е пряко свързано със Зелената сделка

Енергетика / България
Георги Велев
596
article picture alt description

Възстановяването на Европейския съюз е пряко свързано със Зелена сделка, а България още не дала категоричен отговор на ЕК какви са очакванията й. Това обяви евродепутата Илхан Кючюк по време на уебинар за Многогодишната финансова рамка и бъдещето на Европейската зелена сделка. „Когато се казва, че нещо ще бъде отнето и идеята е след това да ти бъде дадено нещо по-добро, трябва да кажеш как искаш да бъдеш компенсиран. България това не го направи, а редица други държави го направиха“, обясни Кючюк.

По думите му не бива да се размахва плашилото на въглищния басейн „Марица Изток“ у нас покрай европейските зелени политики. „Зелената сделка е възможност за иновации и нов тип икономика и България трябва да се възползва от това“, коментира още евродепутатът. Той бе категоричен, че България трябва да има твърда позиция по отношение на Зелената сделка.

Кючюк припомни, че това не е секторна политика, която ще засяга само един сектор, ами Европейският зелен пакт ще има влияние върху всички сфери на икономическия живот.

Според евродепутатът Петър Витанов от ПЕС в момента е належащо да се разшири Системата за търговия с емисии и тя да включва водния транспорт и авиацията. По този начин и чрез няколко други видове такси ЕС ще акумулира допълнителни средства в бъдещата Многогодишна финансова рамка. Тези ресурси могат да дойдат с мерки за защита на околната среда като например такси за използване на найлонови торбички или друга неразградима пластмаса. В първоначалния пакет на Многогодишната финансова рамка е предвидено въвеждането на такава такса, а част от приходите от Европейската система за търговия с емисии ще отиват в бюджета на ЕС. Предвижда се и въвеждането на carbon border такса, ще има наложи за дигиталните услуги, а на по-късен етап и такса за керосин.

Според него Европейската зелена сделка трябва да бъде в съответствие с българския национален интерес и затова трябва страната ни активно да участва в процеса за преговори. В механизмите на ЕС трябва да има компенсаторни механизми в защита на българската икономика и промишленост. България иска да работи за изграждане на нова АЕЦ, да се въведе нова газова инфраструктура, която да бъде част от прехода към нисковъглеродна икономика. Чрез подобни мерки може да се стимулира икономиката на страната ни, смята още Витанов.

Според двамата евродепутати Витанов и Кючюк финансовата солидарност ще бъде в основата на ЕС и Многогодишната финансова рамка. Финансовите параметри ще зависят и от целостта на общността и дали някоя държава няма да последва примера на Великобритания. Конкретно за България бевъзмездната помощ е ключова, смята още Витанов.

В следващата Многогодишна финансова рамка силен акцент ще е контрола на средствата, спазването на върховенството на закона, категоричен бе Кючюк. От ключово значение ще бъде и спазването на зелените политики. „17 държави вече са подкрепили Европейската зелена сделка“, добави Кючюк.

Европдепутатът от ЕНП Андрей Ковачев добави, че в момента има сериозно говорене за разпределяне на още общи бюджетни средства. „На в групата на ЕНП ни притеснява хвърлянето в общото пространство на огромни суми. Трябва да бъде ясно откъде ще дойдат тези огромни суми и трилионите за тях“, добави Ковачев по отношение на Плана за възстановяване и Многогодишната финансова рамка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща