Доминирането на долара бавно ще избледнее през следващата година

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути е спаднал с повече от 5% от достигнатия повече от тригодишен връх през март

Икономика / България
3E news
429
article picture alt description

Доминирането на долара постепенно ще избледнее през следващата година на фона на отслабването на глобалното търсене и мрачната прогноза за американската икономика, според анализатори, анкетирани от „Ройтерс“, чиито оценки се основават на предположението, че няма да има втора вълна на коронавирусна криза.

Въпреки опасенията, че скокът на новите случаи на заразени с COVID-19 ще забави икономическия рестарт и ще попречи на възстановяването, световните акции нарастват – американският широк индкес S&P 500, в който са включени над 500 от най-големите щатски компании, се повишава през юни и показва максимален тримесечен растеж, сравним с ръста по време на технологичния бум през 1998 г.

Между инвеститориския апетит за риск и слабата икономическа перспектива за САЩ

Доларът, който се оказа във водовъртежа от повишен инвеститорски апетит за риск и слаба икономическа перспектива за САЩ поради мерките за подкрепа на ликвидността от страна на Федерелния резерв на САЩ (Фед), спадна с почти 1.0% през юни спрямо основните си конкуренти. Това е най-лошото месечно понижение от декември на миналата година.

Независимо от разочароващата прогноза на основния специалист по заразни болести на САЩ относно разпространението на коронавируса, анкетата на „Ройтерс“ с повече от 70 анализатори, проведена от 25 юни до 1 юли, показа слаби перспективи за долара, докато председателят на Фед Джером Пауъл в понеделник повтори, че прогнозата за най-голямата икономика в света остава неопределена. Според него, американците се държат лекомислено по отношение на вируса и хронологично изпреварват па брой заразени останалия свят."

Валутните спекуланти, които през май повишиха процентите си на подкрепа спрямо долара до двегодишен максимум, продължиха да трупат къси позиции миналата седмица, показват последните данни.

Превес не мечешките настроения към долара

Около 80% от анализаторите, или 53-ма от 66, определят като вероятен ​​сценарий доларът да се търгува близо до сегашните нива през следващите шест месеца, като редува слаб ръст с минимален спад в тесен диапазон. Това показва, че е много вероятно да настъпи повратен момент за американската валута, тъй като все повече и повече валутни анализатори започнаха да се придържат към мечешки настроения (очакващите понижение на долара).

Но повече от 90%, или 63-ма от 68, заявиха, че втори шок от пандемията ще тласне долара нагоре. Петима казаха, че подобно развитие ще тласне американската валута към спад.

Много ще зависи и от обслужването и погасяването на дълга от азиатски, европейски и други международни кредитополучатели в долари.

Недостигът на американска валута през март

след първия шок от пандемията подтикна Фед да отвори валутни суапови линии с водещи централни банки, но оттогава ситуацията се стабилизира. През последните седмици използването на този механизъм е рязко намалено.

Очаква се тази тенденция да се запази и през следващите шест месеца, а използването на суапови линии от централните банки „ще остане близо до сегашните нива“, според 32-ма от 46 анализатори. Докато 13 прогнозираха рязък спад, а само един анкетиран заяви, че употребата им „ще се увеличи драстично“.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути е спаднал с повече от 5% от достигнатия повече от тригодишен връх през март.

На въпроса

кои валути ще покажат по-добра динамика от долара до края на декември

малко повече от половината от 49 анкетирани посочиха валутите на водещите развити пазари, а останалите бяха разделени почти еднакво между стоковите валути и валутите на развиващите се пазари.

„Доларът отдавна е надценен, че е време отново да се понижи преди изборите в САЩ“, добави анализаторът Френд.

През последното тримесечие еврото се повиши с 1.8% спрямо щатския долар, след като спадна с толкова през първите три месеца на годината. Само през юни еврото се повиши с 1.2% спрямо долара.

Очаква се възход на еврото

През юли се очаква единната европейска валута да нарасне с около 2.5% за година до 1.15 долара от около 1.12 долара в сряда, 1 юли, което е малко по-високо от прогнозата за 1.14 долара за миналия месец.

Въпреки че тези резултати са сходни с прогнозите на анализаторите за почти две години, навярно се е появила промяна в очакванията към еврото: диапазонът от прогнози показва както по-високи стойности, така и по-ниски нива в сравнение с миналия месец.

„В сравнение с това, което беше преди месец-два, перспективите за Европа се подобриха значително“, казва Лий Хардман, валутен анализатор в Mitsubishi UFJ Financial Group вТокио.

„Мисля, че това прави еврото относително по-привлекателно и по-евтино в сравнение с щатския долар. Ние не настояваме, че еврото ще скочи, просто казваме, че след слабостта, която наблюдаваме през последните години, има потенциал тази слабост да започне да се преобръща“, прогнозира японският валутен анализатор.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща