Доларът се свлече до двугодишно дъно и прогони инвеститорите от основната резервна валута

Индексът ICE, който отразява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути се понижи с 0.13% до 91.707 пункта, което е най-ниското ниво на измерителя от април 2018 година

Икономика / България
3E news
573
article picture alt description

Доларът достигна най-ниското ниво от повече от две години в понеделник и е на път да регистрира най-големия си месечен спад след сгромолясването през юли, тъй като комбинация от оптимизъм за ваксините срещу COVID-19 и повече фискалния облекчения за икономиката на САЩ изгони инвеститорите от основата резервна валута в света, обобщава „Ройтерс“.

Индексът ICE, който отразява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) се понижи с 0.13% до 91.707 пункта, което е най-ниското ниво на измерителя от април 2018 г.*

Доларовият индекс ICE е спаднал с около 2.5% през ноември, тъй като обещаващите резултати от основните кандидати да пуснат на пазара антиковид ваксини обнадеждава инвеститорите за евентуален край на пандемията на коронавируса. Нарастването е близо 11% под мартенския пик от 102.990 пункта.

„Темите остават познати: нарастващата слабост на долара на фона на подобряващия се апетит на търговците за риск. Това настроение вероятно ще продължи и през декември и на декемврийската среща на Федералния резерв на САЩ (Фед), на която се очаква да бъдат предприети някои по-нататъшни действия за фискална подкрепа на икономиката, като се има предвид нарастването на заразените с коронавируса“, обобщават за „Ройтерс“ анализаторите на ANZ Bank.

Въпреки че еврото и австралийският долар се повишиха най-слабо, и двете валути се доближават до тримесечни върхове. Общата европейска валута нарасна с 0.03% до 1.1966 щатски долара, спрямо търговията от миналия петък. В същото време австралийския долар се повиши с 0.05% до 0.7380 щатски долара.

Силно чувствителният към риска новозеландски долар нарасна до 0.7025 щатски долара и достигна две и половина годишен пик, като се насочва към най-добрата си месечна печалба от седем години насам.

На месечна база австралиецът е нараснал с 5%, новозеландския долар с 6.3%, а увеличението на еврото е с 2.8 на сто.

Британският паунд се повиши с 0.20% до 1.3341 щатски долара в понеделник и се доближава до 3% ръст спрямо американската валута през ноември, тъй като инвеститорите залагат, че сделката за Brexit в областта на търговията ще бъде договорена въпреки наближавания краен срок – 31 декември 2020 година.

Японската йена се понижи с 0.04% до 104.120 йени за един долар в понеделник, но е на печалба с малко над половин процент за ноември.

Ноември е шестият пореден месечен ръст за китайския юан, който скочи с около 9% от нивото си през май. Този скок е сравним с месечните печалби на китайската валута преди шест години, но е далеч по-голям по размер, тъй като част от световния капитал се насочва към Китай за възстановяване от коронавируса. Търсенето на долари в края на месеца натежа върху китайската валута в понеделник, която спадна с 0.2% до 6.5851 юна за един щатски долар, но това няма да се отрази съществено на цялостната печалба на китайската валута за ноември.

„Доларът плавно спада и се насочва към годишни понижения, тъй като инвеститорите преразпределят портфейлите си. Макар че има и се очакват още повече социални и икономически ограничения заради нарастващия брой на заразените, което ограничава американските фондови пазари, а перспективата е Фед да добави повече ликвидност, са фактори, които трябва да ограничават нарастването на долара. И като се има предвид, че доларовият индекс спадна до две и половина годишно дъно, ние очакваме плавен, но постоянен спад на долара до края на годината", прогнозират анализаторите от ING Крис Търнър и Франческо Песоле в съобщение до клиентите на нидерландската финансова група.

Нервността и притесненията около втората вълна на коронавируса и нарастването на заразените в Европа и Съединените щати, както и новите ограничения осигуриха известна подкрепа за валутите, които са определяни като „безопасни“, като швейцарския франк и японската йена, но са спирачка за падащия долар.

Продължилите почти месец спорове около крайните резултати от президентските избори отвлякоха вниманието на законодателите да приемат нов пакет от фискални разходи в подкрепа на икономиката, инвеститорите вече очакват Фед да се намеси, вероятно като увеличи покупките на облигации. Решение, което се очаква да се вземе на следващата среща на регулатора през декември.

Изслушването на председателя на Фед Джеръм Пауъл пред Конгреса във вторник и сряда, както и данните за пазара на труда в САЩ тази седмица ще бъдат проследени внимателно, за да се открият послания за допълнителни мерки за възстановяване на американската икономика.

По-късно през деня инвеститорите очакват европейски данни за инфлацията и речта на изпълнителния директор на Европейската централна банка Кристин Лагард.

*Валутните курсове са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща