Доларът се възстановява, инвеститорите загърбват нарастващия брой заразени с COVOD-19 заради увереността за възстановяване от пандемията

След загубите в понеделник, зелената валута се стабилизира спрямо повечето си конкурентни и се движи малко над двуседмичното дъно спрямо кошницата от шестте основни валути

Икономика / България
3E news
345
article picture alt description

Доларът намери известна подкрепа във вторник, тъй като рисковете от нарастващите случаи на заразени с коронавируса бяха компенсирани от сериозни икономически данни и запазиха увереността на инвеститорите в икономическото възстановяване от пандемията COVID-19.

След спадовете в понеделник, зелената валута се стабилизира спрямо повечето конкурентни валути и се движи малко над двуседмичното дъно спрямо кошницата от шестте основни валути, следвайки позитивното настроение на пазарите на акции.

Австралийският долар се оттегли от едномесечен връх*, след като вторият по население щат в страната обяви шест седмици ограничения за престой в дома и блокиране на град Мелбърн, за да ограничи нарастващите случаи на заразени.

Aвстралецът не реагира на решението на централната банка на Австралия да замрази основния лихвен процент на страната на рекордно ниско ниво от 0.25%, както се очакваше, и заяви, че ще поддържа приспособителния си подход толкова дълго, колкото е необходимо.

Китайският юан на континента са задържа на ниво от 7.0162 юана след скока на китайски акции в понеделник.

Инвеститорите наблюдават нервно как броят на заразените се покачва в Съединените щати и Индия, но наблюдателите засега са на мнение, че по-масово социално и икономическо блокиране са малко вероятни.

„Ежедневният брой на заразените постоянно се увеличва, но смъртните случаи не са скочили“, заяви Крис Уестън, ръководител на изследователската компания в мелбърнската брокерска компания Pepperstone, която по-отблизо наблюдава пазара на облигации, където ниската доходност пращат парите от облигации към други активи.

Последните данни на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“ към 7.00 часа сутринта по Гринуич, показват, че в света заразените от COVID-19 са 11 648 151 души, от които загиналите са 536 858, а излекуваните са 6 038 724.

Най-големият град Маями на щата Флорида се превърна в най-новата гореща точка за ново блокиране след частичното възстановяване на икономиката, тъй като случаите на заразени с вируси скочиха, както и в цялата страна, и достигнаха общо 2 954 665 души, от които починалите са 130 346, а излекуваните са 903 365. Очаква се Австралия да затвори границата между двата си най-населени щата в полунощ, тъй като се опитва да овладее огнището на зараза в град Мелбърн.

Доходността по базовите 10-годишни американски държавни облигации е около 0.7% за месец, което е много под върха, достигнат в началото на юни от 0.9590% и повече от 100 базисни пункта под нивото, където стартираха годината.

„Ако внезапно забележим признаци на разпродажба на пазара на дългови книжа, това може да има големи последици за мястото, където се намира глобалният капитал. До този момент е напред и нагоре", каза Уестън. „Просто направете това, което работи и продължете да купувате“, съветва анализаторът.

От април това са стокови валути, водени от австралийския долар след валутите на най-развитите икономики, който е спечелил 14%, норвежката крона - 11%, новозеландският добра - 10% и шведската крона - 8%.

Във вторник „кивито“ се задържа стабилно на ниво от 0.6554 щатски долара, като подобно на „австралиеца“ се оттегли от месечния си пик, докоснат за кратко в понеделник.

Еврото слезе малко под двуседмичния връх, достигнат в понеделник на ниво от 1.1311 щатски долара, а паундът се задържа стабилно на ниво от 1.2505 щатски долара за един паунд. Японската валута се понижи слабо до 107.36 йени за долар.

„Най-лошото вероятно е приключило, но бързото и стабилно възстановяване не може да се приеме като даденост“, предупреди пред „Ройтерс“ Теренс Ву, стратег от Сингапурската банка OCBC, и прогнозира, че очаква слабостта на долара да продължи, ако рисковете от COVID-19 се запазят, а социално и икономическото блокиране се възобнови.

Поскъпването на азиатските акции и най-вече на китайските в понеделник дойде след публикация на първа страница в списанието China Securities, цитирайки държавната информационна агенция „Синхуа“, че ралито се дължи на подобрените икономически показатели на китайската икономика, които поставят основата на „пазара на биковете“.

Данните показват също, че активността на американския сектор на услугите се е възстановил до почти предпандемичните нива миналия месец, като се е повишил с 57.1 пункта, според индекса ISM (Института за управление на доставките - Institute for Supply Management) много над прогнозите за нарастване с около 50.2 пункта.

Пазарните участници очакват възстановяване и на германските данни за индустриалната продукция и леко понижаване на работните места в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно във вторник.

„Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути се движи в границите между 96 и 98 пункта“, казват анализаторите National Autralian Bank. „Ще е необходима голяма промяна в настроенията към риска заради COVID-19, за да се види каквото и да е съществена промяна.“

*Котировките са актуални към 9.00 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща