Доларът на печалба, рекордът на заразени с коронавируса в САЩ притиска инвеститорския апетит за риск

САЩ обявиха в петък, че за едно денонощие са заразени 55 274 американци, което е световен рекорд, който изпреварва предишния от 19 юни, когато в Бразилия за едно денонощие са били заразени 54 771 души

Икономика / България
3E news
335
article picture alt description

Доларът задържа печалбите си в тесен диапазон на търговия в петък, подкрепен от стандартните ежедневни парични потоци, а нарастващите заразени от коронавируса в Съединените щати, обезкуражи някои инвеститори да поемат риск на валутния пазар.

Юанът се държеше стабилно, но пазарните участници избягват дълги позиции поради притеснения относно дипломатическите търкания между Вашингтон и Пекин за гражданските свободи в Хонконг, след като на 1 юли влезе в сила новият закон за сигурността на китайската територия.

Американската икономика добави повече работни места през юни, отколкото се очакваше, показват обявените в четвъртък данни, но реакцията на валутния пазар е ограничена, защото новият скок на заразените с коронавируса заплашва отново да бъдат натиснати спирачките на икономическата активност.

„Броят на заразените в Съединените щати нарастват от началото на юни“, каза за „Ройтерс“ Джуничи Ишикава, старши валутен анализатор в IG Securities. Затова, той смята, че пазарните участници са склонни да купуват долари, особено спрямо валутите на нововъзникващите пазари, „защото доларът в момента се възприема като най-сигурния актив в момента“.

САЩ обявиха в петък, че за едно денонощие са заразени 55 274 американци, което е световен рекорд, който изпреварва предишния от 19 юни, когато в Бразилия за едно денонощие са били заразени 54 771 души. Последните данни на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“ към 6 часа сутринта по Гринуич, показват, че в света заразените са 10 892 732 души, от които са загинали 520 066, а излекуваните са 5 544 572. Най-много заразените са в САЩ – 2 758 740 души, починалите са 128 905, а излекуваните са 815 891 души. Случаите с коронавирус се увеличават в 37 от 50 американски щата, които принуждават губернаторите да въведат нови ограничения и за националния празник – 4 юли.

Спрямо еврото доларът се търгуваше на ниво от 1.1239 щатски долара в петък, което е минимално повишение от 0.02% спрямо последните сделки от четвъртък*. Щатската валута е стабилна и към швейцарския франк, като се търгува на ниво от 0.9458 франка за един долар, което представлява повишение с 0.07% на щатската валута.

Британският паунд се търгуваше на ниво от 1.2475 щатски долара, което е понижение с 0.07% и за 0.9006 пенса за едно евро, което представлява спад от 0.07% спрямо единната европейска валута.

Доларът се търгуваше за 107.480 йени, което представлява минимален ръст от 0.01% от котировките в четвъртък.

Търговията с други азиатски валути в петък беше много слаба преди американския национален празник, но анализаторите казват, че настроенията са благоприятни за повече печалби на долара, тъй като инвеститорите стават изключително предпазливи към рисковите валути.

На фокус са и отношенията между САЩ и Китай.

Сенатът на САЩ единодушно одобри закон в четвъртък, което санкционира банките, които работят с китайски служители и които спазват новия закон за сигурност на Хонконг, повишавайки възможностите за по-нататъшни търкания между двете най-големи икономики в света.

Юанът, който се търгува в континентален Китай, беше на ниво от 7.0644 юана, който с еповиши малко, след като данните показаха, че секторът на услугите в Китай се разширил през юни с най-бързи темпове за повече от десетилетие.

Австралийският долар се задържа стабилно на ниво от 0.6937 щатски долара за един австралийски, след като обявените в петък данни показаха, че продажбите на дребно са се повишили до едногодишен рекорд през май. В Тасманско море новозеландският долар се търгуваше за 0.6518 щатски долара, което е близо до котировките в четвъртък.

*Котировките са актуални към 10.00 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща