Доларът на загуба, надеждите за компромис за фискалните стимули за икономиката на САЩ нарастват

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути спадна до едноседмичното дъно от 93.664 пункта

Икономика / България
3E news
658
article picture alt description

Доларът зае отбранителна позиция, достигайки едноседмично дъно в четвъртък, тъй като стабилните икономически данни за САЩ и новите надежди за фискалните стимули за американската икономика дадоха достатъчна увереност на инвеститорите относно перспективите за икономическо възстановяване и да се насочат към по-рискови валути.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви пред репортери, че разговорите с председателя на Долната Камара на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси "са постигнали голям напредък" по дългоочакваното законодателство за облекчаване на икономиката заради COVID-19.

Заедно със силните данни за пазара на труда и производството в САЩ помогна на акциите да се повишат и да притиснат индекса на долара спрямо кошницата от шестте основни валути до едноседмичното дъно от 93.664 пункта*.

В началото на азиатската търговия новозеландският долар увеличи печалбите си до едноседмичен връх от 0.6623 щатски долара за едно „киви“. В същото време австралийският долар се повиши с 0.1% до 0.7170 щатски долара за един австралиец, което е малко под едноседмичния връх от 0.7175 щатски долара, достигнат за кратко през нощта.

По-късно Мнучин заяви пред телевизионния канал Fox Business News, че няма да приеме предложения от демократите пакет за помощ от 2.2 трилиона долара, а по-малка сума до до 1.5 трилиона долара, добавяйки, че е постигнато споразумение за директни плащания на американците като компенсация от COVID-19.

„Двете страни са изминали дълъг път“, каза анализаторът на Westpac FX Шон Калоу по повод преговорите за фискалните стимули. "Реториката е разумно помирителна, мисля, че се приближаваме до споразумение", допълни анализаторът, като подчерта, че „споразумението ще помогне за повишаване на настроението на фондовите пазари и вероятно ще се прелее във валутната търговия, като ще продължи да увеличава апетита към рисковите валути за сметка на долара“.

В същото време данните за работните места, които показаха, че американските частни работодатели са повишили наемането на работници и служители повече от миналия месец и че производството в Средния Запад се е разраснало по-бързо от очакваното, също допринесоха за положителните настроения на участниците на валутните пазара.

Китайските статистически данни в сряда показаха възстановяването на втората по големина икономика в света. Заради това в четвъртък китайският юан скочи до най-високото си седвично ниво от 6.7804 юана за един долар в четвъртък, макар че обемите са слаби, тъй като офшорният пазар е затворен до 9 октомври.

Независимо от това, желанието да се купува японската йена като валута-сигурно убежище се запазва. Йената се продава в Азиа в четвъртък на ниво от 105.460 йени за един долар, след като се покачи след изпълнения с „огнена размяна на лични обвинения“ първи американски президентски дебат във вторник вечерта, макара че някои агенции дадоха преднина на подкрепяния от демократите Джо Байдън.

Японската валута завърши с повишение от 2.4% тримесечието до 30 септември, доближавайки се до най-високото си ниво от средата на 2019 г., тъй като част от изобилието на рискови активи спадна, особено през второта половина на септември.

Печалбите на еврото от предишната сесията в сряда също бяха изтрити, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард намекна, че може да бъде преразглеждана фискалната стратегията и да бъде приложен по-приспособим подход към инфлацията.

Еврото поскъпна с 0.2% в сряда и се задържа на ниво от 1.1747 щатски долара за едно евро в четвъртък. Паундът също е стабилен, като се търгува за 1.2941 долара.

Окончателните данни за PMI индексите на мениджърите по покупките за еврозоната и Великобритания ще се появят по-късно в четвъртък, последвани от проучването на производствената активност (на ISM) в САЩ и данните за безработицата. Всички те ще предоставят актуална информация за напредъка на възстановяването на двете икономики от коронавирусната пандемия.

Изявленията на главния икономист на Bank of England Анди Халдейн и на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн по-късно през деня също ще бъдат проследени внимателно за сигнали относно следващите парични ходове на двете банки.

*Котировките са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща