Възход на еврото преди месечната среща на ЕЦБ

Индексът на долара спрямо шест валути загуби 0.16% във вторник в азиатската търговия

Икономика / България
3E news
667
article picture alt description

По време на днешната азиатска търговия еврото укрепва спрямо щатския долар, йената, британския паунд, търговците очакват срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази седмица.

Възходът на общата европейска валута се дължи на очакванията на експертите ЕЦБ да увеличи обемана паричните стимули, за което регулаторът на еврозоната има ресурс, като се има предвид подновеното нарастване на заразените с COVID-19 в Европа. Те не очакват ЕЦБ да обяви някакви големи стъпки след срещата в четвъртък, но очакват да чуят от президента на банката Кристин Лагард, че новите стимули ще бъдат приети до края на тази година, пише „Блумбърг“.

„Пазарът вероятно ще бъде разочарован, ако ЕЦБ не даде ясен сигнал за повишаване обема на стимулите през декември“, заяви за „Ройерс“ Жил Мок, главен икономист във френската застрахователна компания  AXA SA. Повечето анализатори очакват през декември ЕЦБ да увеличи обема на спешната програма за обратно изкупуване на активи с още 500 милиарда евро, която в момента е 1.35 трилиона евро.

В азиатската търговия еврото нарасна с 0.19% до 1.1831 щатски долара спрямо 1.1810 долара при затваряне на търговията в понеделник*. Едно евро се търгува за 123.8700 йени, което представлява повишение с 0.08% в сравнение с 123.810 йени в края на търговията вчера, 26 октомври.

Банката на Япония също ще проведе среща тази седмица, резултатите от която ще бъдат обявени в четвъртък. Експертите не очакват регулаторът в Токио да промени основните параметри на паричната си политика на предстоящата среща.

Спрямо британския паунд еврото се повиши с 0.08% до 90.81 пенса.

Индексът ICE но далра спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) загуби 0.16% при търговия във вторник.

*Валутните курсове са актуални към 9.15 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща