„Въглищното сърце“ на Европа се трансформира в най-горещия пазар за ВЕИ

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
3986
article picture alt description

Докато Европа подготвя план за милиарди евро за намаляване на парниковите газове, най-горещото състезание за проекти, свързани със зелената трансформация, е в най-замърсяващата страна членка на Европейския съюз, пише Bloomberg.

Полша, която в момента разчита на въглищата за над 70% от производството на електроенергия, ускорява усилията си да замени мръсното гориво с възобновяема енергия. И докато страната финализира енергийната си политика до 2040 г., някои от най-големите играчи във възобновяемата енергия търсят начин да получат дял от пазара.

"Полша е най-бързо развиващ се и зает пазар от всички останали, по които съм работил досега", казва Гари Билс, регионален директор за Европа, Близкия Изток и Африка на енергийния консултант K2 Management. "Има огромен интерес във вятърните централи". Това е драстична промяна за Полша и управляващата партия "Право и справедливост", която работеще срещу вятърните централи преди време, а сега ги подкрепя горещо заради спада на разходите за възобновяема енергия и публичните протести срещу мръсния въздух. Промяната идва и след като ЕК предложи програмата за икономически стимули на стойност 750 млрд. евро да бъде свързана с климатичните цели на блока.

Според данни на Международната агенция по енергетика Полша ще увеличи възобновяемия си капацитет с 65% между 2019 и 2024 г., основно от вятърни ферми на сушата. Първите вятърни турбини в Балтийско море ще заработят от 2025 г.

„Ние никога няма да успеем, като Полша, да изпълним ангажимента от Парижкото споразумение, основан на офшорните ВЕИ,“ каза Марек Розак, ръководител на енергийния сектор в Полша и Централна Източна Европа, позовавайки се на глобалния климатичен пакт за 2015 г. „Ще трябва да ускорим изграждането на повече офшорни вятърни паркове.“ В анализът се припомня, че полското министерство на климата третира офшорните проекти като приоритет.

По думите му, условията в Балтийско море край бреговете на страната са идеални за тази цел. Ветрогенераторите са все по-често срещаната гледка край бреговете и на Великобритания, Германия и Холандия. Според полското правителството потенциалът е за около 10 гвт мощност, или около четвърт от нужното на страната електричество. Според представители на индустрията капацитетът е дори три пъти по-голям. Проектите ще доведат до милиарди долари инвестиции през следващите години.

Според PGE, най-голямата ютилити компания в страната, всеки гигават капацитет от офшорни вятърни турбини ще струва около $3 млрд.

И компаниите в бранша са готови. Orsted A/S, Equinor ASA, RWE AG и Iberdrola SA вече са търсили партньорства с държавни или местни компании, които притежават лицензите за изграждане на вятърни ферми в морето. Инвеститорите чакат прокарването на ключови закони, които ще позволят държавни субсидии за първите такива ферми. Компаниите от възобновяема промишленост също искат правителството да отвори морето за повече инвестиции в рамките на секторно споразумение, което трябва да се случи скоро.

„Просто трябва да направим тази първа стъпка и да покажем, че работи“, каза Януш Гайовецки, ръководител на Полската асоциация за вятърна енергия.

Полша може също да бъде ключово парче от по-голям пъзел. С нарастващия капацитет на офшорни вятърни централи в близки датски, германски и литовски води, страната може да бъде връзката за свързване на зелена енергия през Балтийско море, заключават в коментара си от Bloomberg.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща