България се включи в американската инициатива за „чиста“ 5G мрежа

Икономика / България
3E news
683
article picture alt description

България и САЩ подписаха в петък вечерта две рамкови споразумения за гарантиране на сигурността на 5G мрежите и ядрената енергия. Премиерът Бойко Борисов и държавният секретар Майк Помпео подписаха документите на импровизирана церемония чрез видеоконферентна връзка.

Декларациите нямат обвързваща сила, но са определени от страните като “ключови документи”. България предприема стъпки към удовлетворяване на желанието на САЩ за премахване на “Хуаей“ от своята бъдеща 5G мрежа и даване на гаранции на Вашингтон за участие в бъдещите ядрени проекти на София, предаде euractiv.bg.

“България се присъедини към инициативата “Чиста мрежа”. Това е поредната голяма крачка напред в нашите отношения. С този акт България се присъединява към разрастващата се коалиция от държави и компании, поели ангажимента да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни доставчици”, се казва и в съобщение на посолството на САЩ в София.

“Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство”, се казва в съобщението на българското правителство.

В него се казва, че Помпео е изтъкнал защитата на мрежите в България като елемент от гарантирането на сигурността на мрежите във всички държави членки на ЕС и НАТО.

В същото време трите големи български мобилни оператора тестват 5G оборудването си, като в основата стоят технологиите на “Хуауей” (Huawei). Ако българското правителство задължи компаниите да не използват купената вече техника, те трябва да бъдат компенсирани. В същото време правителството може да получи достъп до пари от възстановителния фонд на Европейската комисия за изграждането на 5G мрежата

“Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазващи всички необходими законови норми за защита на личните данни”, е каза премиерът Боприсов пред Помпео. В същото време той е допълнил, че 5G мрежите “ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.”

Американската инициатива “Чиста мрежи” бе започната през април тази година с идеята да защита на САЩ от доставчици на телекомуникационно оборудване, на които Вашингтон няма доверие. Засега това са китайските телекомуникационни компании и най-вече “Хуауей”. Инициативата бързо се превърна в международна, защото САЩ поискаха партньорските държави да не изпълват китайски технологии при комуникацията си със Вашингтон.

Мирният атом и Зелената сделка

На този фон българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха и Mеморандум за разбирателство между двете правителства> Той е за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели. Форд описва България като “фантастичен партньор“. Повече по темата за Меморандума в сферата на енергетиката можете да видите тук.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща