България и Кипър ще работят за засилване на връзките в икономиката и енергетика

Министър председателят Бойко Борисов заяви, че страната ни смята за переспективно енергийното партньорство с Израел, Кипър и Гърция

Енергетика / България
3E news
598
article picture alt description

България смята за переспективно енергийното партньорство с Израел, Кипър и Гърция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с външния министър на Кипър Никос Христодулидис и министъра на външните работи Екатерина Захариева, предаде БНР. 

Израел, Кипър и Гърция подписаха в началото на годината споразумение за изграждане на нов тръбопровод EASTMED, с който да се доставя израелски газ до Европа. 

 „Това е един изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект, който има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа“, изтъкна Борисов. 

Кипър е изключително важна за диверсификацията на енергийните ни доставки, заяви Екатерина Захариева след среща на четири очи с Никос Христодулидис. "Проектите, по които българското правителство работи - с интерконектора за Гърция, с взимането на решение за участие на България в LNG-терминала за втечнен газ в Александрупулис, с вашите газови находища и споразумението, което беше подписано на 2 януари между Кипър, Гърция и Израел - наистина отварят и нови възможности по отношение на енергийните доставки и сигурност за България и за региона", подчерта външният ни министър.

"Запознах Екатерина със ситуацията в нашата ексклузивна икономическа зона във връзка със сондажите за природен газ, извършвани от Турция. Трябва да ускорим и финализираме прилагането на решенията, постигнати на политическо ниво в ЕС и разчитам много на моите европейски колеги", поясни от своя страна Външният министър на Кипър Никос Христодулидис.

Двамата разговаряха в рамките на официалното посещение на Никос Христодулидис у нас в година, когато България и Кипър отбелязват 60 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.

Българският външен министър открои възможностите за България и региона чрез проектите, които Кипър разработва в енергийната сфера, предаде БНТ. „Кипър е много важна страна за България за диверсификацията на доставките на природен газ, а и за цяла Европа. Проектите, по които българското правителство работи - интерконекторът с Гърция, взимането на решението за участие на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, и с вашите газови находища и споразумението, което бе подписано съвсем неотдавна между Кипър, Гърция и Израел, наистина отварят и много възможности по отношение на енергийните доставки и енергийната сигурност", каза Екатерина Захариева.

Двете страни бяха единодушни, че трябва повече да се работи за развитие на търговските контакти. За януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Кипър е намалял с 22,7 на сто в сравнение със същия период на 2018 г. и е в размер на 97,9 млн. евро. Министър Захариева изрази надежда, че „спадът, което наблюдаваме сега в стокообмена, да е само временна тенденция". По време на срещата бе подчертано и значението на връзките в туристическия сектор и по-специално отличните възможности на България за зимни спортове със своите планински курорти. За първите 11 месеца на 2019 г. броят на кипърските туристи у нас се е увеличил с почти 20 процента в сравнение със същия период на 2018 г. като 25 402 граждани на Кипър са посетили България. За същия период 11 730 български туристи са посетили средиземноморската държава.

В рамките на общата европейска политика двамата министри потвърдиха подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани и за по-бързо решение за начало на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща