Бизнес и синдикати настояват България да се включи в програмата „Въглищни региони в преход”

Енергетика / България
3E news
2644
article picture alt description

Спешно да се разработи национална програма за трансформация на комплекса “Марица - Изток” и България да се включи в програмата “Въглищни региони в преход”, това са обсъждали на първата си среща лидерите на бизнеса и синдикатите при вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. На първата среща за годината за обсъждането на около 40 мерки за реформи в болничните, енергетиката, данъците.

Въглищните централи може да бъдат затворени на 1 юли 2025 г., тъй като няма да изпълнят по-строгите европейски еконорми, които влизат в сила тогава. Много хора ще останат без работа, но основният проблем е свързан със заместващите мощности, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, цитиран от “24 часа”. Според него трябва да се включим в европейските изследователски програми за нови източници за производство и съхранение на електроенергия. 25 млрд. евро ще са нужни, за да може страната ни да изпълни критериите по “зелената сделка, показали анализи на експертите. цената на тока също е била част от тристранните разговори.

40 мерки ще се обсъждат по направления при вицепремиера. Идеята е първо да се отделят реформите, за които е съгласна държавата. След това ще продължат преговорите по спорните въпроси. Мерките са разпределени в 4 направления за реформи - бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси. Сред предложенията са – първите три дни от болничния да се върнат в НОИ, минималната заплата да е по икономически сектори, да се възстановява данък общ доход на бедните в края на годината.

Друга тема е реформа в социалното подпомагане, а предложението е плащанията да се обвържат с редовното ходене на училище и полагане на общественополезен труд на възрастните. Да се дават и помощи за вода, е друго предложение на бизнеса и синдикатите. Според предварителните оценки на кабинета обаче голяма част от тези предложения са свързани с увеличени плащания от страна на държавата и са неприемливи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща