БДЖ поръчва 10 нови влака за първи път от десетилетия

Икономика / България
3E news
486
article picture alt description

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков присъства на подписването на договор между мениджърския екип на БДЖ с ДЗЗД „Сименс Трон” за доставка на 10 нови електрически локомотиви, съобщиха от транспортното министерство. „С подписването на този договор БДЖ ще си осигури доставка на нови локомотиви за първи път след 1986-1987 г. Това е и първата сериозна инвестиция в подновяване на тяговия подвижен състав на дружеството от 15 години, когато в периода 2005-2008 г. бяха доставени мотрисите „Сименс”, каза министърът. Той благодари на екипа на БДЖ за усилията, като отбеляза, че всички бизнес процеси в компанията към настоящия момент са последователни и ефективни.

„Вярвам, че БДЖ „Пътнически превози“ има възможността да се превърне в добре функционираща компания от европейски тип с обновен подвижен състав, ориентирана към предоставяне на качествена услуга за пътниците. Това е структуроопределящ за транспорта сектор и тенденцията за развитие и модернизиране на железопътната услуга в България трябва и ще продължи, въпреки предизвикателствата“, подчерта Росен Желязков.

Договорът е на стойност 55 544 816,10 лв. без ДДС, като предложената цена за изпълнение на поръчката е по-ниска от обявената прогнозна стойност в процедурата в размер на 57.5 млн. лв. без ДДС. Цената включва стойност на локомотивите модел Siemens Smartron, техническа поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години и 600 хил. км., както и транспорт, застраховка и въвеждане в експлоатация. Гаранционният срок за поддръжката на локомотивите е увеличен на 36 месеца, както и ще бъде проведено обучение на ремонтния и експлоатационен персонал на БДЖ за осигуряване на тяхната дългосрочна поддръжка.

Доставката на първия локомотив ще бъде осъществена до края на месец февруари 2021 г., като всичките десет локомотива ще бъдат в депата на националния железопътен превозвач до края на месец май 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща