Nord Stream 2 обсъжда вариант за отделна компания, която да притежава и управлява последните 50 км от газопровода в Германия

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
867
article picture alt description

Компанията оператор на проекта за газопровода „Северен поток 2“ Nord  Stream 2 AG обсъжда вариант за създаване на отделна компания, на която да и бъде предадена собствеността и управлението на последните 50 километра от газопровода на територията на Германия, пише в. Financial Times, позовавайки се на три източника.


„Новата компания ще притежава и управлява малка част от подводния газопровод в териториалните води на Германия. Тази част от тръбата ще попада под действието на правилата на ЕС, а останалата част ще е „Северен поток 2“ - почти 1200 километра през Балтийско море ще остане извън юрисдикцията на блока“, пише изданието, вече цитирано от редица агенции. Такъв проект е в начална разработка и още не е обсъждан с немските регулатори, уточнява изданието.
„Разглежданата корпоративна структура за „Северен поток 2“ значително подкопава решението на ЕС, взето преди месец, според което проектът ще се регулира чрез енергийните правила на ЕС..Ако прилагането на тези правила се разпростира само върху част от газопровода в Германия, то влиянието ще е ограничено“, обяснява FT.


Министерство на икономиката на Германия и компанията Nord Stream 2 са отказали да коментират пред FT подобна инициатива, съобщавайки, че очакват финалният текст от поправките в Газовата директива на ЕС, които според очакванията ще влязат в сила през това лято.

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда изграждане на две тръби с капацитет от 55 млрд. куб м по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща