Компанията Nord Stream 2 е поискала от Дания разрешение за третия вариант на трасето на „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
752
article picture alt description

Проектната компания на газопровода „Северен поток 2“ - Nord Stream 2 е поискала от Дания поредно разрешение за строителството на газопровода – този път по трето трасе, което преминава през изключителната икономическа зона на страната на юг от остров Борнхолм, се казва в съобщение на компанията. В края на март Дания сама предложи на проектната компания този вариант на трасето на газопровода, освен другите два, за които вече са подадени заявки за строителство.

„Днес, повече от две години след подаването на първата заявка за получаване на разрешението за строителство във водите на Дания, компанията Nord Stream 2 AG подава заявка за третия вариант за трасето на газопровода. Третата заявка, включваща оценка за въздействието върху околната среда касае трасе в изключителните икономическа зона на Дания, във водите на юг от остров Борнхолм“, се казва в съобщението.

„Заявката се подава в съответствие с решението на Датската енергийна агенция от 26 март 2019 г. Дадената територия в изключителната икономическа зона по-рано бе спорна между Дания и Полша и затова не бе достъпна за разработката на каквито и да са проекти. Споразумение между двете страни сега е постигнато, но още не е ратифицирано от Полша“, се уточнява в съобщението.

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби от газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през балтийско море до Германия. Новият газопровод се предвижда да бъде построен до края на 2019 г. Той преминава през териториалните или изключителни икономически зони на страните, разположени по протежението на Балтийско море – Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Досега разрешение не е дала единствено Дания. По-рано от Nord Stream 2 съобщиха, че вече са положени 1000 км от трасето на газопровода.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща