Munich Re изчислява на 160 млрд. долара щетите от стихийните бедствия през миналата година

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
618
article picture alt description

Щетите, нанесени от стихийните бедствия и антропогенните катастрофи са нанесли на световната икономика през миналата година щети от порядъка на 160 млрд. долара, сочат данните на презастрахователната компания  Munich Re.


Това означава намаляване на загубите, които през 2017 г. се изчисляваха на сумата от 350 млрд. долара. Въпреки това по големина те са втори, а и остават най-високи по отношение на ураганите и горските пожари. Максимумът е регистриран през 2011 г., когато заради земетресението в Япония икономическите щети бяха определени на 354 млрд. долара. Средното ниво на щетите за последните 30 години при отчитане на инфлацията е от порядъка на 140 млрд. долара.


Застрахователните щети от стихийните бедствия през 2018 г. са били два пъти по-малко от икономическите – 80 млрд. долара. За сравнение, година по-рано те са били 140 млрд. долара, се казва в прегледа на Munich Re. Това обаче е два пъти над средното ниво за последните 30 години (41 млрд. долара). От компанията коментират, че през 2018 г. са били наблюдавани няколко големи природни катастрофи с високи застрахователни загуби, сред които необичайният феномен на съвпаденията на тропическите циклони в САЩ и Япония, горските пожари в Калифорния.


Роят на загиналите при природните катастрофи през миналата година се оценява на 10,4 хил.човека, при среден показател за последните 10 г. - 53 хил.
Необичано голям брой са стихийните бедствия, регистрирани през миналата година в Япония. Общо щетите от наводненията и земетресенията, без да се смятат другите катастрофи са за 18,5 млрд. долара, от които застрахователните – 4,4 млрд. долара. Общите загуби и човешките жертви са били ограничени, благодарение на стриктното спазване на правилата и стандартите за строителство в Япония.


Най-големите щети върху икономиката през 2018 г. са нанесли щетите от горските пожари в Калифорния – 16,5 млрд.долара. От Munich Re оценяват загубите за застрахователите на сумата от 12,5 млрд.долара, предвид високото ниво на застраховане на имуществото в щата. На второ място е ураганът „Майкъл“, икономическите загуби от който са достигнали 16 млрд. долара, а застрахователните щети – 10 млрд. долара.   

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща