MOL неочаквано оттегли делото срещу Хърватия по казуса с INA

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
508
article picture alt description

Унгарската нефтена и газова компания MOL неочаквано и без каквото и да е обяснение в края на 2018 г. оттегли делото срещу Хърватия, подадено в окръжен съд във Вашингтон, съобщи в края на 2018 година вестник Večernji List.

През 2017 г. унгарската компания поиска от американския съд да признае и приеме решение на Комисията на ООН за международно търговско право (UNCITRAL) в Женева, което преди две години постанови в полза на MOL срещу Хърватия.

 

Делото стартира през 2014 г. от правителството на Зоран Миланович, а Хърватия поиска от UNCITRAL да отмени промени в рамково газово споразумение от 2009 г. за управленските права на петролната компания INA, собственост на MOL и Хърватия, подписано по време на мандата на правителството на Иво Санадер. В момента Санадер е изправен пред съд по обвинения, че е получил подкуп от главния изпълнителен директор на MOL ZsoltHernadi, който е извън обсега на хърватските власти, в замяна на права за управление в INAна унгарската компания. По този случай is Hernadiсъщо е обвинен.

 

Според документи от съда във Вашингтон, MOL е поискала, Съединените щати да потвърдят, признаят и приложат окончателното решение на UNCITRAL от 23 декември 2016 г., като компанията се позовава на Конвенцията за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения, известна още като Нюйоркската конвенция, която Хърватия е подписала. Това би означавало, че съдебната система на САЩ трябва да третира решението на Женевския трибунал, сякаш то е било направено от американски съд, а изпълнението му е подчинено на законите на САЩ.

 

В първата версия на делото MOL поиска също така Хърватия да заплати 14,5 милиона евро разходи, които са присъдени от съда, което Хърватия направи, след което MOL потвърди, че Хърватия е уредила дълга, но не и лихвите и е продължила делото. На 13 ноември 2017 г. Американският съд информира хърватското министерство на икономиката, че срещу него е заведено дело.

Предпоследният документ по този случай бе освободен от американския съд на 18 април 2018 г., когато на Хърватия беше даден срок до 28 септември, за да се подготви по случая, но пет дни преди крайния срок, на 24 септември, пристига информация от съда, че ищецът доброволно е оттеглил жалбата си, твърдиVečernji List, като подчерта, че служителите на МОЛ не искат да коментират оттеглянето на делото.

 

Мнозина смятат оттеглянето на делото за тактически ход, при който MOL иска допълнително да укрепи позицията си в продължаващите арбитражни производства, започнати във Вашингтон през 2013 г. Започването през 2014 г. на арбитражната процедура на Хърватия пред UNCITRAL беше отговор на арбитражното дело на MOL.

Večernji List отбелязваинтересно съвпадение, на 12 септември членовете на Европейския парламент от Хърватския демократичен съюз(HDZ) подкрепиха унгарския премиер Виктор Орбан в Европейския парламент, след което Унгария премахна блокадата на кандидатурата на Хърватия за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), а на 24 септември MOL оттегли делото срещу Хърватия пред американския съд.

След решението на UNCITRAL да отхвърли предложението на Хърватия за отмяна на рамково газово споразумение от 2009 г., сегашният премиер Андрей Пленкович заяви, че правителството е решило да поиска обратно пълната собственост на ИНА, като изкупи дела на MOL.

 

By HINA,2018, total-croatia-news.com

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща