Ignitis Group заема 60 млн. евро от EIB за първия си проект за вятърни паркове в Полша

Новите ВяЕЦ с комбинирана мощност до 94 MW ще са близо до Балтийския бряг в Северна Полша, литовската комунална компания ще изпълни проекта чрез дъщерната си компания Pomerania Wind Farm

Енергетика / Свят
3E news
662
article picture alt description

Повече вятърни ферми ще бъдат изградени близо до балтийския бряг в Полша. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е подписала договор за заем с Pomerania Wind Farm sp.z o.o., дъщерно дружество на Ignitis Renewables, която е част от Ignitis Group, голяма литовска енергийна компания. ЕИБ се съгласи да отпусне 258 млн. PLN (приблизително 60 млн. Евро) за изграждането и експлоатацията на средно голяма вятърна ферма, състояща се от 29 турбини, с обща инсталирана мощност от 94 MW. Заемът ще покрие около 47% от инвестиционните разходи по проекта.

Финансирането от ЕИБ се подпомага от Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), основният стълб на Инвестиционния план за Европа, в който Европейската комисия и ЕИБ са стратегически партньори.

Вятърният парк е разположен в Поморското войводство, приблизително на 50 км от бреговата ивица на Гданския залив, в общините Дзерцгон и Стари Тарг. Дейностите вече са започнали през юли миналата година, а проектът се очаква да заработи през пролетта на 2021 г. Вятърният парк има очакван капацитет от 300 GWh електроенергия, като потенциално ще снабдява около 75 000 домакинства с чистата енергия, генерирана от проекта на годишна база.

Вицепрезидентът на ЕИБ Тереза ​​Цервинска коментира: „В Полша има огромен потенциал за производство на енергия от възобновяеми източници и този проект е още един пример за това как вятърните централи могат да допринесат за енергийния микс на страната и за устойчивото развитие. ЕИБ има значителен опит във финансирането на вятърната енергия по целия свят. С новата ни политика за енергийно кредитиране ние се ангажираме да подкрепяме още повече такива проекти и сме щастливи, че този конкретен проект е в голяма степен в съответствие с нашите климатични цели “.

Доминикас Тучкус, член на управителния съвет и ръководител на развитието на бизнеса в Ignitis Group, каза: „Устойчивото развитие чрез реализиране на проекти за възобновяема енергия не само в Литва, но и в чужбина, е основен приоритет за групата Ignitis в нейната стратегия 2030 г. Чрез тези проекти ние целим да повишим конкурентоспособността си и да допринесем значително за ускорената декарбонизация на енергийния сектор “.

Паоло Гентилони, европейски комисар по икономиката, каза: „Горещо приветствам, че финансирането от ЕИБ по Инвестиционния план улеснява изграждането на нова вятърна централа в Полша. Благодарение на подкрепата от ЕС, около 75 000 полски домакинства се възползват от чиста енергия. Това е осезаем пример за това какво означава Европейската Зелена сделка конкретно за полските граждани. С всяка подобна инвестиция правим още една крачка към нашата цел да направим климата на Европейския съюз неутрален до 2050 г. “

През 2019 г. ЕИБ инвестира около 4 млрд. Евро в проекти за възобновяема енергия по целия свят, от които 945 млн. Евро за морски вятърни централи. Новата политика за енергийно кредитиране, одобрена от Съвета на директорите на ЕИБ през ноември 2019 г., вероятно ще предизвика повече инвестиции в този сектор. Въз основа на последните драматични намаления на разходите делът на технологиите за възобновяема енергия ще се увеличи значително. В частност, вятърната и слънчевата енергия се предвижда да представляват по-голямата част от нисковъглеродните енергийни източници до 2050 г.

ЕС се съгласи да намали емисиите на парникови газове до 2030 г. с най-малко 40% спрямо нивата от 1990 г. В този контекст рамката на ЕС за климата и енергетиката включва обвързваща цел от поне 32% дял на възобновяемите енергийни източници в крайния енергиен микс до 2030 г. Това вероятно ще се превърне в дял от около 60% от възобновяемите енергийни източници в енергийния енергиен микс до 2030 г., с около 30% от променливи източници (вятър и слънчева енергия).

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е дългосрочната кредитна институция на Европейския съюз, собственост на нейните държави-членки - Полша притежава 4,57% дял от банката. Той предоставя дългосрочно финансиране за стабилни инвестиции, за да допринесе за постигане на целите на политиката на ЕС, включително устойчив растеж, заетост и неутрална за климата Европа.

Ignitis Group е международна енергийна компания и една от най-големите енергийни групи в Балтийския регион. Неговата мисия е да направи света по-енергичен. Компаниите от групата произвеждат, разпространяват и доставят енергия, както и разработват интелигентни енергийни решения. Ignitis Group дава приоритет на зелената енергия, като се стреми да стане основният компетентен център за нова енергия и лидер в разпределените енергийни решения в региона на Балтийско море и извън него.

Инвестиционният план за Европа беше стартиран през ноември 2014 г., за да обърне тенденцията на намаляване на нивата на инвестиции и да постави Европа на пътя към икономическо възстановяване. Иновативният му подход, основан на използването на бюджетна гаранция на ЕС, предоставена на групата на ЕИБ, даде възможност и продължава да позволява да се мобилизират значителни средства от публичния и частния сектор за инвестиции в стратегически сектори на европейската икономика. Инвестиционният план за Европа вече генерира повече от 460 милиарда евро инвестиции и подкрепи 1,1 милиона

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща