H2Accelerate-нова инициатива за масово използване на камиони на водород с нулеви емисии

Shell, Daimler Truck AG, IVECO, OMV и Volvo Group се ангажираха да работят заедно, за да създадат условия за масово използване на камиони на водород в Европа.

Климат / Свят
3E news
871
article picture alt description

H2Accelerate е нова инициатива за масово използване на камиони на водород с нулеви емисии. Shell, Daimler Truck AG, IVECO, OMV и Volvo Group се ангажираха да работят заедно, за да създадат условия за масово използване на камиони на водород в Европа.

След като все повече правителства и бизнеси се обединяват около обща визия за енергийна система с нулеви емисии, участниците в H2Accelerate вярват, че водородът ще бъде ключово гориво за пълната декарбонизация на тежкотоварния транспорт.

Масовото използване на камиони на водород се очаква да създаде нови индустрии: съоръжения за производство на водород с нулеви емисии, мащабни системи за доставка на водород, мрежа от станции за зареждане на течен и газообразен водород с голям капацитет, както и производство на тежкотоварни автомобили на водород. Създателите на проекта H2Accelerate смятат, че синхронизираните инвестиции в сектора през следващото десетилетие ще създадат условия за масово въвеждане на тежкотоварни превозни средства на водород, което се изисква, за да се изпълни амбицията на европейско ниво за нулеви нетни емисии до 2050 г.

Очаква се продължителното разрастване на този бизнес да започне с няколко групи клиенти, готови отсега да поемат ангажимент за транспорт, базиран на водород. По всяка вероятност тези автопаркове ще оперират в регионални клъстери и по европейските коридори, които притежават голям капацитет и достатъчно станции за зареждане. В рамките на десетилетието тези клъстери могат да бъдат свързани помежду си, за да се изгради паневропейска мрежа.

 

ФАЗА 1

ФАЗА 2

Използване на първите станции и камиони

Мащабно разпространение в Европа

Стотици камиони

Втората половина на десетилетието: Постигане на обем на производството от 10 000 на година

Повече от 20 станции с висок капацитет

Бързо достигане на повече от 10 000 камиона

Разработване на концепции за станции с голям капацитет

Добро покритие на основните коридори в Европа

Подбиране на локации/ клъстери

Станции с висок капацитет и надеждност

 

За увеличаването на употребата на тежкотоварни камиони с водород ще се изисква подкрепа от публичния сектор. Участниците в H2Accelerate ще работят заедно, за да търсят финансиране за ранни изследователски проекти по време на първата фаза. Успоредно с това партньорите ще влязат в диалог с управляващите и регулаторите, за да насърчат създаването на благоприятна политическа и регулаторна среда за преминаването към масово производство на водородни камиони и изграждането на европейска мрежа за зареждане с водородно гориво.

„Ползата е ясна – чрез увеличаване на мащаба на проекта камионите на водород ще трябва да станат по-достъпни и разходът за тях да бъде същият или дори по-нисък от този за тежкотоварните автомобили на дизел днес. Това означава, че е необходимо клиентите да имат достъп до превозни средства с изцяло нулеви емисии със сходно време за зареждане, обхват и ценови диапазон в сравнение с автомобилите, които използваме сега. За да постигнем тази амбиция, е важно да се създаде ясна регулаторна рамка, включително координирани политики, свързани с доставката на водород, камионите на водород, инфраструктурата за зареждане и създаването на стимули за потребителите“, каза Елизабет Бринтън, изпълнителен вицепрезидент за нови енергии в Shell.

 

„Климатичните промени са предизвикателството пред нашето поколение и затова сме изцяло ангажирани с Парижкото споразумение за климата и целта за декарбонизиране на сухопътния транспорт. В бъдеще светът ще се захранва от комбинация от електрически автомобили с батерии и с горивни клетки заедно с други възобновяеми горива. Инициирането на проекта H2Accelerate е важна стъпка, за да създадем света, в който искаме да живеем“, коментира Мартин Лундстедт, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Group.

 

Мартин Даум, председател на Управителния съвет на Daimler Truck AG и член на Управителния съвет на Daimler AG, коментира: „Компаниите, участващи в H2Accelerate, са обединени от мнението, че камионите, задвижвани от водород, ще бъдат ключът за постигането на въглеродно неутрален транспорт в бъдеще. Това безпрецедентно партньорство е важен момент, зa да придвижим напред правилната законова рамка и да създадем условия за установяването на масов пазар на камиони на водород. Това също е и призив към законодателните органи, всички заинтересовани страни и обществото като цяло.  

 

Анжелика Зартл-Клик, старши вицепрезидент „Здраве, безопасност сигурност и околна среда“ и „Нови енергии“ в OMV, добави: „Инициативата H2Accelerate е пионер в сферата и OMV има важен принос за това. За да постигнем начертаните климатични цели, ще се нуждаем от нисковъглеродни технологии. Водородът е възможност мобилността на бъдещето да бъде по-природосъобразна“.

 

Герит Маркс, президент „Търговски и специализирани превозни средства“ в CNH Industrial, заяви: „Масовото прилагане на технологията на водородната горивна клетка в тежкотоварния транспорт изисква и съответната инфраструктура. Нужни са конкретни проекти, с които да демонстрираме пред превозвачите и другите заинтересовани страни в индустрията, че това решение е осъществимо и от финансова, и от операционна гледна точка. Иновативната инициатива H2Accelerate ще създаде необходимите условия това да се случи и да ускори прехода към транспорт с нулеви емисии“.

 

За H2Accelerate

H2Accelerate е споразумение за сътрудничество, съгласно което участниците ще работят заедно, за да:

- търсят подкрепа за финансирането на ранни изследователски проекти за активиране на пазара по пътя към масово въвеждане на тежкотоварен транспорт на водород;

- промотират техническата и търговската приложимост на транспорта на водород;

- провеждат дискусии с политици, законодателни органи и регулатори, за да се насърчат политики, които подкрепят устойчивото и бързо активиране на пазара на товарни превози с нулеви емисии.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща