DPA: САЩ заплашват със санкции участниците в „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
622
article picture alt description

Правителството на САЩ се свързва с европейските компании, участващи в строителството на „Северен поток 2“ и ги предупреждават, че са заплашени от санкции, съобщава агенция DPA, позовавайки се на представител на американското правителство.

„Този газопровод няма да се състои“ е казал за немската агенция високопоставен представител на правителството на САЩ.

„САЩ не иска да налагат санкции срещу европейските компании. Ние осъществяваме това, за да ги предупредим и да им дадем време за излизане (от проекта)“ , е добавил източникът на агенцията, без да уточнява за кои компании конкретно става въпрос.

Представителят на американското правителство също така е изразил мнение, че „Северен поток 2“ е „геополитически проект, който Русия ще използва за шантаж на европейските страни“.

Изданието Handelsblatt съобщи в петък, че Източния комитет на немската икономика се е обърнал към говорителя на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси с предложение да се откажат от санкциите срещу „Северен поток 2“. В писмото, с дата от 17 ноември с е отбелязва, че бизнесът в Германия с безпокойство разбрал, че „американските демократи искат да въведат нови, екстериториални санкции срещу проекта „Северен поток 2“ срещу европейските компании. Източният комитет и призовал САЩ „да се въздържат от икономически санкции“.

„Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби от газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Проектът се осъществява от Nord Stream 2 AG с единствен акционер „Газпром“. Европейските партньори Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershal финансират проекта общо с 50 % или със сума до 950 млн. евро всяка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща