21% от бюджета на ЕС за догодина са отделени за борба с климатичните промени

Икономика / Свят
3E news
2009
article picture alt description

21% от европейския бюджет за 2020 г. са предвидени за борба с климатичните промени. Той бе одобрен снощи от Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент, предаде БНР. Предстои гласуването в комисиите и пленарната зала на парламента. Европейският бюджет 2020 г. възлиза на близо 170 млрд. евро бюджетни кредити за поети задължения или средства, за които могат да бъдат сключени договори през следващата година и близо 155 млрд. евро бюджетни кредити за плащания, т.е. парите, които ще бъдат изплатени.

Около 84 млрд. от бюджетните кредити са за повишаване конкурентоспособността на икономиката. От тях около 59 млрд. са насочени за намаляване на икономическите разлики в страните-членки. 21-те процента от общия бюджет за борба с климатичните промени включват програмата LIFE за околната среда и изменението на климата (589,6 млн. евро, с 5,6% повече, отколкото през 2019 г.). „Хоризонт 2020“, която допринася значително за изпълнението на свързаните с климата цели, ще получи 13,46 млрд. евро (+8,8%).

Енергийното направление на Механизма за свързване на Европа, което инвестира в широкомащабното внедряване на възобновяеми източници, ще получи 1,28 млрд. евро (+35%).

Земеделските стопани ще получат над 58 млрд. евро.

За сателитната система „Галилео“ са предвидени" 1,2 млрд. евро, за да увеличи своя пазарен дял и да достигне 1,2 млрд. ползватели до края на 2020 г.

Увеличени са и средствата по програмата „Еразъм“ с 3,6%. Те възлизат на 2,89 милиарда евро.

Преговорите между различните европейски институции относно бюджета за 2020 година протекоха трудно, като страни-членки настояваха за намаляване на общите разходи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща