11 хил.учени предупреждават за климатично бедствено положение на Земята

Климат / Свят
3E news
4400
article picture alt description

Международна група от около 11 хиляди учени подкрепи доклад, в който се казва, че промените в климата на Земята са “извънредна ситуация”, с каквато човечеството не се е сблъсквало досега.

Предупреждението е публикувано в журнала BioScience, като обобщава резултатите на проучвания за климата от последните 40 години. Те разглеждат развоя на ситуацията и категорично заключават, че "климатичното бедствено положение" е почти неизбежно.

"Обединихме се, за да обявим климатично бедствено положение, защото промените в климата са по-сериозни и се ускоряват по-бързо отколкото учените очакваха. Много от нас смятат, че не остава много време за действие", коментира пред CNET Бил Рипъл, един от авторите на обобщаващото проучване.

Неговият колега и съавтор Томас Нюсъм казва, че сред подписалите предупреждението има учени от всички сфери на науката, включително астрофзици, невролози и др. Той допълва, че колкото по-бързо се реагира, толкова по-добри са шансовете.

Публикуването на документа съвпада с оповестяването на данните, че изминалият месец октомври е бил най-топлият в историята, но учените подчертават, че измерването на температурите на повърхността не отчита истинските опасности от глобалното затопляне.

Трябва да се вземат предвид и фактори като нарастващото човешко население, животинските популации, консумацията на месо, загубата на гори и използването на изкопаеми горива.

Според учените, които смятат, че имат морално задължение да предупредят за размера на заплахата, ако вземат бързи мерки, има възможност да се предотврати климатичната катастрофа.

По-специално учените призовават да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи „въглеродни данъци“, да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличаване на БВП, да се спре масовото обезлесяване и да се консумира по-малко животинска храна в полза на храните на растителна основа.

Учените предлагат и шест мерки, които може да помогнат за успокояването на процесите:

- Да се популяризират и приложат масово практики за енергийна ефективност, както и да се премине към повече енергия от възобновяеми източници

- Да се намалят емисиите от метан, хидрофлуоровъглерод и други вещества, които замърсяват климата

- Да се ускори работата по възстановяване на екосистеми като коралови рифове, гори и зелени площи с повече защити за тези зони и намаляване на загубата на животински и растителни видове

- Да се намали консумацията на животински продукти и да се яде предимно растителна храна

- Да се премине от фокусиране върху растежа на БВП към устойчиви екосистеми и подобряване на качеството на живота на човека.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща