Шефът на „Нафтогаз“ посочи 13 декември като краен срок за сключване на договор за транзит на газ

Енергетика / Свят
3E news
719
article picture alt description

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко в интервю за агенция Bloomberg заявява, че 13 декември е крайният срок за сключване на дългосрочен договор за транзит на руски газ през територията на Украйна.

„Тринадесети декември е крайният срок за сключване на дългосрочен договор. Много важно е започването на реални преговори, тъй като за преговорите няма да е на разположение целият декември – само две седмици“, смята Витренко, добавяйки, че според европейските правила резервирането на капацитет дългосрочно трябва да се осъществява по-рано.

Ще имаме само няколко дни след срещата в нормандски формат, за да договорим всичко“, допълва той.

Припомняме, че на 9 декември тази година лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция в Париж ще обсъдят уреждането на конфликта в Донбас.

Междувременно стана ясно, че заместник-председателя на ЕК по въпросите на енергийния съюз Мрош Шефчович планира да проведе предстоящата тристранна среща за транзита на газ от Русия през Украйна на министерско ниво, която не се изключва да се проведе през декември, въпреки че през това време ще бъде сменен на този пост в ЕК от естонката Кадри Симсон. Това е съобщил източник от ЕС за РИА Новости.

„Заместник-председателят Шефчович планира да проведе следващите тристранни консултации на министерско ниво“, е казал той, цитиран от агенцията.

Европарламентът утвърди в сряда новият състав на Европейската комисия начело с Урсула фон дер Лаен за срок от пет години. Новият състав на ЕК трябва да започне работа на 1 декември. Шефчович, който от няколко години е начело на ЕК тристранните газови преговори между Русия и Украйна в новият състав на Еврокомисията ще отговаря за междуинституционалните отношения и дългосрочното планиране. За енергетиката ще отговаря естонката Кадри Симсон.

Европейската комисия планира тристранната газова среща за газа между Русия и Украйна  на техническо ниво да се проведе на 29 ноември. Преложението на ЕК е срещата на министерско ниво да се състои през декември, но няма определена конкретна дата.

Президентът на Русия в понеделник вечерта обсъди газовите въпроси в телефонен разговор с украинският си колега Владимир Зеленски. Във вторник президентът проведе среща с министъра на енергетиката Александър Новак и председателя на „Газпром“ Алексей Милер. Подробности от срещите засега няма, освен официалните съобщения на сайта на Кремъл.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща