Украинският енергиен министър: Цената на газа от Русия за Украйна трябва да е по-ниска от европейската

Сменят ръководствата на „Нафтогаз“ и „Укренерго“

Енергетика / Свят
3E news
503
article picture alt description

Цената на руския газ за Украйна при преки доставки трябва да се формира с обвързване към европейския хъб и да е по-ниска. Това е заявил министъра на енергетиката и опазване на околната среда на Украйна Алексей Оржел.
„Цената няма да е политическа, това няма да е отстъпка. Това ще е ясна цена, според европейските индикатори“, е казал той на пресконференция в понеделник, цитиран от украинските медии. Според тях Оржел е казал, че Киев настоява, че цената на природния газ от Русия трябва да е по-ниска от стойността на газа за Европа.

„Когато е възможно директна доставка: цената е фиксирана на европейския хъб, отстъпка от европейския индикатор или компенсация за тези разходи“, е казал министърът.  Според него сключването на договор за транзит на газ от Русия за една година е неизгодно за Украйна и ще доведе до високи тарифи за транспортиране. Киев настоява за подписване на дългосрочен договор. „Година е неприемлива за Украйна. Взаимозависимостта е много проста: ако е за една година и количествата са малки, то съответно тарифите ще са много високи“, е казал той. Министърът не е изключил, ме в такъв случай тарифите за транспортиране да са с 20-30 процента повече от настоящите.

Енергийният министър на Украйна не е изключил също така и проблем в работата на газотранспортната система през февруари-март в случай на силни студове, ако не бъде подписан договор за транзит на руски газ.

„Единственият технически риск, който може да има е, ако месеците февруари и март са много студени, когато при нас ще падне налягането в системата от подземните газохранилища. В дните с пиково натоварване действително може да има проблеми с това, да има пренос през системата“, е отбелязал той, изразявайки надежда, че страните ще успеят да съгласуват нов договор за транзит на газ през територията на Украйна.

Що се касае до обемите за доставки от Русия за Украйна, то те ще зависят от количествата и компенсациите в полза на „Нафтогаз“ по съдебните искове с „Газпром“, а също така и от тези за транзит. Според него въпросът по отношение на количествата за преки доставки е комплексен.

Междувременно стана ясно също така, че е взето политическо решение за смяна на ръководствата на стратегическите предприятия в Украйна, сред които „Нафтогаз Украйна“ и „Укренерго“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща