РИА Новости: В епохата на евтин газ, „Газпром“ превъзхожда конкурентите си

Енергетика / Свят
3E news
476
article picture alt description

Спадът на търсенето на газ в Европа, а вследствие и спада на цените на синьото гориво ще окаже натиск върху „Газпром“, но позициите на компанията при тези условия са по-добри в сравнение  конкурентите, смятат анализатори, анкетирани от РИА Новости.

Цената на газа за в Европа спаднаха до рекордно ниски цени, тъй като подземните газохранилища са пълни, а търсенето се понижава поради коронавируса. Така, спотовата цена на най-ликвидната европейска борса, холандската TTF е на ниво от 90 долара за 1000 куб м. „Газпром“ първо заложи в бюджета за тази година експортна цена на газа от 200 долара за 1000 куб м, но през февруари я коригира до 175-185 долара.

„Сега в подземните газохранилища на Европа има почти с 20 млрд. куб м газ повече от миналата година. Тази ситуация неизбежно ще се отрази на покупките от Европа, защото сега регионът ще се нуждае от много по-малко вносен газ“, коментира анализаторът за газа към Центъра за енергетика от Московското училище за мениджмънт „Сколково“ Сергей Капитонов.

„Освен това много сериозно влияние върху икономическата активност и съответно потреблението на газ ще окаже разпространението на коронавируса в региона: ако по-рано се очакваше ръст на търсенето, то сега в най-добрия случай търсенето ще е на миналогодишното ниво“, смята още анализаторът. По думите му, всички тези фактори ще се отразят на позицията на „Газпром“ в Европа.

Конкурентите ще пострадат повече

Като цяло ситуацията със спада на цените ще удари по доставчиците както на природен, така и на втечнен природен газ, но „Газпром“ се намира в по-изгодно положение в сравнение с конкурентите, смятат експертите.
„Позицията на „Газпром“ тук в някаква степен е по-добра отколкото при конкурентите, като се вземат предвид икономиите от мащаба на транспорта на компаниите (а това е важен компонент от крайната цена) концернът фактически плаща сам на себе си в Русия и частично за чуждите газопроводи“, смята Капитонов.

За да се противопостави на конкурентите си „Газпром“ въвежда също така и по-дълги и скъпи инструментите за продажба на електронната си платформа, без да позволява цената на газа да пада под психологическото ниво от 100 долара за 1000 куб м, отбелязва анализаторът.

За по-изгодното положение на „Газпром“ твърди и експертът по фондов пазар към БКС Брокер Константин Карпов. По думите му,  сега е трудно да се каже каква е критичната цена на газа за компанията, тъй като нивото на рентабилност ще зависи от данъците. Докато по отношение на конкурентите, ситуацията на „Газпром“ на първо място с американските доставчици на LNG е по-ясна.

„За повечето американски газови шистови компании нивото на рентабилност е около 1 – 1,5 долара за MMBTU (35-50 долара за 1000 куб м) на Henry Hub. За да получите цената на LNG-газа на хъбовете в Европа трябва да прибавите над от 1 долар за втечняване и за превоз на товарите. Тоест при поддържане на цената на холандската TTF близо до 2,5 долара за MMBTU (около 88 долара за 1000 куб м) за много американски производители на газ доставките вече ще са под себестойността (предвид непаричните разходи, такива като амортизацията и др.)“ коментира той.  

Така, според мнението на Карпов, американските шистови производители ще могат да удържат на настоящите цени само в краткосрочен период, но в хоризонт дори от няколко месеца това е малко вероятно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща