Позицията на Берлин за санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ остава непроменена

Енергетика / Свят
3E news
453
article picture alt description

Берлин очаква решенията на конгреса на САЩ за санкциите по отношение на проекта за газопровода „Северен поток 2“, заявява официалният представител на правителството на Германия Щефан Зайберт.

„Нашата позиция за санкции от този род е известна и не се е променила, чакаме, какво именно решение ще вземе конгресът“, казва Зайберт в отговор на въпрос на Интерфакс за това как смята Германия да реагира на тези санкции.

САЩ заплашват „Северен поток 2“ със санкции в случай, че собствениците на газопровода се опитват да довършат строителството. По-рано строителството вече бе спряно заради „първата вълна“ от американски санкции. Членът на камарата на представителите на САЩ от републиканците Адам Кинзингер съобщи на 26 юни, че конгресмените от двете партии – както републиканците, така и демократите са внесли за обсъждане законопроекта, предвиждащ засилване на санкциите срещу проекта за газопровода „Северен поток 2“.

Проектът е съобразен с предложенията на сенаторът републиканец Тед Круз. Те предвиждат санкциите да важат „за всички, които по един или друг начин участват в строителството на газопровода“.

След първата „вълна“ от санкции на САЩ швейцарската компания Allseas спря работа и оттегли трите си кораба - Pioneering Spirit, Solitaire и Audacia. След това „Газпром“ реши сам да дострои газопровода с модернизираният кораб „Академик Черский“. До 94 % от газопровода са построени и остава полагането на тръби само за около 160 км.

Официалната позиция на Германия е, че тя отхвърля санкциите на САЩ, като ги смята за екстериториални. На 25 юни агенция Bloomberg, позовавайки се на източници от германското правителство съобщи, че Германия работи над серия ответни мерки, но официално потвърждение не бе направено. По-късно ЕК също заяви, че следи внимателно ситуацията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща