Испанската Endesa започва замяна на въглищните електроцентрали със соларни мощности

Енергетика / Свят
3E news
788
article picture alt description

Испанската енергийна компания Endesa, дъщерна на Enel инвестира около 1,8 млрд. долара във ВЕИ проекти, насочени за замяна на производствените топлинни мощности – две въглищни електроцентрали в източната част на испанската провинция Теруел и в Компостел, в северната провинция Леона.

ВЕИ-проектът в провинция Теруел представлява гигантски производствен комплекс за 1725 МВт , който ще включва най-голямата в Европа слънчева електроцентрала с мощност от 1585 МВт. Освен това в рамките на комплекса ще бъде построена и вятърна електроцентрала от 139 МВт и система за съхранение на енергия с мощност от 159,3 МВт. Този комплекс ще замени въглищната електроцентрала с мощност от 1,1 ГВт, която ще бъде затворена през 2020 година.

Проектът бе представен от председателят на Endesa на конференцията COP25, като го определи като уникален за Европа.

Освен това, също през 2020 г. испанската компания ще затвори въглищната електроцентрала в Компостел, която е с мощност от 1052 МВт. В районът се планира въвеждането на 390 нови мощности от ВЕИ.

Към настоящия момент портфейлът на Endesa от ВЕИ  е от порядъка на 7 ГВт, сред които 4,7 ГВт са хидроенергийни мощности. През 2022 година, мощностите от възобновяема енергия на компанията трябва да нараснат до 10,2 ГВт с развитие на проекти в секторите на слънчевата и вятърна енергетика.

През 2019 г. Испания е лидер по развитие на слънчевата енергетика в Европа. Асоциацията Solar Power Europe прогнозира, че през тази година в страната ще бъдат пуснати в експлоатация мощности от порядъка на 4,7 ГВт от слънчеви електроцентрали.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща