Заради икономическата ситуация инвестиционното решение по проекта Port Arthur LNG може да се отложи

Енергетика / Свят
3E news
385
article picture alt description

Американската Sempra LNG, която планираше да вземе окончателно инвестиционно решение по първата фаза на проекта   Port Arthur LNG през третото тримесечие днес допуска удължаване на сроковете, заради настоящата икономическа ситуация, става ясно от съобщенията на страницата на компанията. Компанията коригира, но и запазва петгодишният си план за развитие на компанията, оценявайки го като стабилен.

Sempra LNG е в процес на преговори за продажбата на дял в проекта и за LNG със саудитката компания Saudi Aramco.

Що се касае до Port Arthur продължаваме да напредваме с Aramco по въпроса за 25 % дял в проекта и покупката на 5 млн. тона LNG годишно.

„Целта ни бе вземане на окончателно инвестиционно решение през третото тримесечие на 2020 година, но настоящите икономически условия може да повлияят на сроковете. Но ние запазваме увереността си в дългосрочното значение на проекта, вземайки под внимание конкурентните ни предимства, предвид това, че условията за осъществяването на северноамериканските LNG-проекти стават по-трудни“, казва президента на компанията.

В рамките на първата фаза на Port Arthur се планира изграждане на две производствени линии за втечняване на газ, до три резервоара за съхранение на LNG, а също така и друга инфраструктура, с която да се осигури възможност за експортиране на 11 млн. тона LNG годишно. Port Arthur може да стане един от най-големите проекти за експорт на втечнен природен газ в Северна Америка, като предварителните планове са за увеличение на мощността до 8 производствени линии или 45 млн. тона LNG годишно.

Саудитската компания Saudi Aramco подписа със Sempra Energy през месец май предварително споразумение за придобиването на дял от 25 % от първия етап на проекта и за доставката на 5 млн. тона LNG годишно от проекта на компанията Port Arthur. През декември 2018 г. Port Arthur LNG сключи споразумение с полската PGNiG за доставка на 2 млн. тона втечнен природен газ годишно.

В началото на месец март тази година (3 март) Sempra Energy (NYSE: SRE) и Bechtel  обявиха, че съответните им дъщерни дружества, Port Arthur LNG, LLC и Bechtel Oil, Gas и Chemicals, Inc., са подписали договор за инженеринг, поръчки и строителство с фиксирана цена по Проекта за втечнен природен газ в Port Arthur в Порт Артур, Тексас.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща