Газпром очаква запазване на приходите от експорта на газ дори и при ниски цени през второто тримесечие

Енергетика / Свят
3E news
491
article picture alt description

„Газпром“ очаква запазване на приходите от експорта на газ дори и при ниски цени през второто тримесечие на 2020 г. Това пишат анализаторите от Sberbank CIB след видеоконференция с „Газпром“ за европейските пазари на газ, цитирани от Интерфакс.

„От компанията очакват запазване на приходите от газовия експорт, дори и при условията на ниски цени през второто тримесечие поради ниските оперативни разходи“, пише банката.

„Експортните цени през 2020 г. се прогнозират на ниво от 133 долара за 1000 куб м. Цените за портфолиото от договорите се базират основно на цените за месец/тримесечие/сезон напред. Цените за ден напред важат само за 3 % от дългосрочния портфейл на компанията. Цените на общото портфолио предвиждат премия от около 1 долар/млн. BTU, спрямо цените за месец напред“, отбелязват анализаторите.

„Сценарий с отрицателни цени на газа се смята за малко вероятен“, цитират още от Sberbank CIB гледната точка на „Газпром“.

Руската газова компания очаква намаляване на доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, независимо от въвеждането в експлоатация на нови мощности и смята, че това ще изиграе ключова роля за балансирането на пазара. При настоящите цени тези доставки са губещи. Според оценката на компанията, общите обеми LNG през 2020 г. ще се окажат на нивото от миналата година или малко повече. Както се очаква експортът на „Газпром“ ще спадне от 191 млрд. куб м през 2019 г. до 167 млрд. куб м през 2020 г. (близо до нивото, при което действа задължението на компанията по „вземи или плати)“, информира банката.

Анализаторите на банката Андрей Грамдин, Анна Котелникова определят представената оценка за перспективите през газовия пазар като отговаряща в основата си на техните очаквания.

„Предвид текущата конфигурация на форуърдната крива, смятаме, че средната цена за реализация на газа от компанията през 2020 г. ще е близка до 135 долара за 1000 куб  метра. При това за април – май очакваме средна цена около 100 долара за 1000 куб м. Напълно логично е, че „Газпром“ се опитва да минимизира загубите през тази година за сметка на спотови продажби и, че рентабилността за него е по-важна от реализираните обеми“, заключават експертите.

„Показателите за първото тримесечие на 2020 г. е по-вероятно да са сравнително високи, тъй като цената на газа за януари – март е около 160 долара за 1000 куб м – реално той е поевтинял едва през второто тримесечие. Доставките на LNG са се увеличили от началото на 2020 г., но по-показателни ще са летните месеци – ако доставчиците на LNG успеят да намалят доставките, за да сведат загубите си до минимум“, уверени са от Sberbank CIB.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща