Япония обмисля да изхвърли радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“ в океана

Енергетика / Свят
3E news
963
article picture alt description

Властите в Япония са взели решение да изхвърлят в океана радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима", съобщава "Ройтерс". Японският министър на промишлеността Хироши Каджияма обяви, че все още не е взето окончателно решение, но скоро предстои. Очаква се правителството на страната да направи официално изявление по темата по-късно този месец.

След аварията в електроцентралата през 2011 г., причинена от тежко земетресение и последвалото го цунами, "Токио Електрик Пауър" е събрала над 1 млн. тона замърсена вода. По думите на министър Хироши в момента основна цел е извеждането от експлоатация на централата, за да може да започне възстановяване на Фукушима от ядрената катастрофа.

Цялата натрупана радиоактивна вода обаче в момента пречи на почистването на електроцентралата. Този процес вероятно ще продължи десетилетия, но според министъра в момента това става особено наложително, след като Олимпийските игри трябва да се проведат в Токио следващото лято, припомня webcafe.bg.

Някои от събитията около Олимпиадата ще се състоят на по-малко от 60 км от разрушената централа, което изисква и вземането на поне първоначални мерки.

Подобно евентуално изхвърляне на замърсената вода в океана обаче ще причини недоволството на японските рибари и природозащитници, както и да предизвика безпокойство в съседните страни.

Организации на японските рибари вече призоваха правителството да не разрешава изпускането на радиоактивните води от АЕЦ "Фукушима" в океана, тъй като това ще им коства години работа за възстановяване на репутацията.

Междувременно Южна Корея остави в сила забраната за внос на морски дарове от района на Фукушима, която беше наложена след ядрената катастрофа, а миналата година привика висш служител на японското посолство за обяснение как ще се процедира с отровената вода.

В началото на тази година експертна група посъветва японското правителство да изхвърли в океана радиоактивната вода от Фукушима. Японското министерство на промишлеността изслушва мнения на различни партии от април.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща