Цените на петрола се понижават, но завършват месец май със съществен ръст

Енергетика / Свят
3E news
618
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък сутринта се понижават в резултат на данните на министерство на енергетиката на САЩ за запасите от горива в страната, сочат данните от търговията. В същото време завършват месец май със съществен ръст.

Според данните, сорт Brent през този месец поскъпна с 39 %, а WTI – с рекордните 76 %.

Фючърсът за юли за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се понижава с 0,6 % и се котира на ниво от 34,96 долара за барел, което е с 0,33 долара или с 0,94 % под цените при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията в четвъртък цената на юлските договори се повиши с 0,5 долара или с 1,5 % - до 35,29 долара за барел. Срокът на действие на юлските договори за Brent изтича в петък. По-активно се търгуват августовските фючърси, които поевтиняват с 0,29 долара или с 0,8 % - до 35,74 долара за барел.

Фючърсът за юли за петрола сорт WTI на NYMEX се понижават с 0,54 долара или с 1,60 % - до 33,17 долара за барел. При затварянето на предишната сесия, договорите се увеличиха с 2,7 % или с 0,9 долара до 33,71 долара за барел.

Вниманието на търговците е насочено към отношенията между Вашингтон и Пекин, които се изостриха след приемането от Китай на решението за създаването на собствен закон за националната сигурност на хонконг. Това бе окачествено от икономическият съветник към Белия дол Лари Кадлоу пред CNBC като „голяма грешка“.  Днес , според по-рано направено съобщение, се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви мерките, които Вашингтон ще предприеме по отношение на Китай в отговор на опитите на страната а засили контрола над Хонконг.

Експертите коментират, че това изостряне на отношенията се отразява като силна волативност на петролния пазар. В подкрепа на несигурността на ценовите нива са и опасенията свързани с това дали страните от ОПЕК+ ще успеят да запазят настоящите темпове на ограничаване на добива през близките месеци.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща