Цените на петрола в петък продължават да вървят надолу

Енергетика / Свят
3E news
586
article picture alt description

Цените на петрола в петък продължават да се понижават, заради нарастващите опасности по повод втората вълна от коронавируса в редица региони в света. Стойността на декемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в следобедните часове спадат до 42,56 долара за барел (минус) или с 1,390 % под цената при затварянето на предишната сесия.

Стойността на фючърсите за ноември за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се понижават  до 40,41 долара за барел или (минус) с 1,343 % в сравнение с цената при затварянето на предишната сесия.

Допълнителни ограничителни мерки заради бързото разпространение на коронавируса през тази седмица наложиха Германия, Франция и Великобритания, което поражда опасения за трите големи икономики. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо по-рано призна, че прогнозата за търсенето на петрол изглежда неблагоприятна. „Намираме се на пътя на възстановяване, но трябва да признаем, че това възстановяване не се ускорява, както очаквахме по-рано през тази година“, цитира думите му S&P Global Platts.

В допълнение към това, експортът на петрол от САЩ през миналата седмица се сви до минималното ниво за последните 14 месеца от 2,135 млн. барела на ден, съобщи преди ден Министерство на енергетиката на страната. В същото време данните на енергийното министерство показаха спад на запасите с 3,8 млн. барела. В същото време резервите от бензин в САЩ през миналата седмица са спаднали с 1,6 млн. барела, а на дестилати – със 7,2 млн. барела.

В четвъртък по време на форума Energy Intelligence Forum, представители на най-големите търговци на петрол от Vitol, Gunvor и Trafigura изразиха очакване, че търсенето се възстановява слабо и цени от 50 долара за барел се очаква да има не по-рано от октомври 2021 година. Според представителя на Vitol Ръсел Харди, липсата на достатъчно финансиране в добива може да доведе до пореден скок на цените след 3 до 5 години. По думите му сега е подходящо време за инвестиции в проучване и добив.

Сега участниците в пазара е в очакване на предстоящата среща на ОПЕК+, която ще се състои в края на ноември - началото на декември, въпреки че на този етап не се очаква промяна в обявените вече ограничения на добива от порядъка на 5,7 млн. барела на ден от януари 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща